Sicilija je pored svojih prirodnih lepota poznata i po tradicionalnoj kuhinji, na kojoj prednost imaju lagana jela od povrća.
Upravo jedno takvo jelo je čuvena kaponata koja se priprema od plavog patlidžana, čija sezona je sada u punom jeku. Poseban akcenat je na začinima, koje on upija poput sunđera, a uz njega se dodaje i drugo sezonsko povrće. Ovo je recept za tradicionalnu sicilijansku kaponatu, a vi se slobodno igrajte ukusima i dodajte sastojke po želji.
Sastojci:
- 3 patlidžana
- 2 manje tikvice
- 150 g paradajza
- 1 glavica luka
- 3 čena belog luka
- 1 stabljika celera
- 50 g zelenih maslina
- 10 kapara
- maslinovo ulje
- sirće
- so, biber
- svež bosiljak
Priprema:
Plavi patlidžan i tikvice očistite, isecite na kockice i posolite. Ostavite ih da odstoje oko pola sata da puste vodu, pa ih osušite ubrusom. Na tiganju zagrejte malo maslinovog ulja, pa dinstajte povrće nekoliko minuta dok ne omekne. Izvadite na ubrus da se ocedi od viška masnoće, a na istom ulju propržite celer i masline. Crni i beli luk posebno prodinstajte da se zastakle, pa dodajte paradajz isečen na kockice. Dinastajte dok ne ispari višak tečnosti, pa dodajte i ostalo povrće i sve krčkajte zajedno 10-15 minuta. Pred kraj dodajte sirće, maslinovo ulje, kapar i ako ima potrebe još soli i bibera po ukusu. Pre služenja odozgo ukrasite sa svežim bosiljkom.
Izvor: Stvar ukusa
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu