Patlidžan mnogima nije omiljeno povrće, ali ono može da ima odličan ukus kada se pripremi na odgovarajući način. Nažalost, mnogi ga izbegavaju u strahu od toga da neće ispasti kako treba.

Evo nekoliko saveta s kojima će priprema patlidžana proteći bez previše muke, a vi ćete dobiti ukusno i zdravo jelo.

1. Isecite patlidžan na manje komade

Vrhunski kuvari savetuju da veće patlidžane isečete na manje parčiće kada želite da ih termički obradite. Na taj način osiguravate da će svi komadi biti jednako ispečeni ili skuvani.

2. Posolite ih pre prženja

Patlidžan je poželjno iseći na kriške debljine oko jednog centimetra i trebalo bi da ih dobro posolite. So će izvući višak vode i gorčinu iz ploda. Veoma je važno da napravite ovaj korak pre nego što planirate da pohujete komade patlidžana ili da ih ispečete u dubokom ulju.

3. Dodajte malo po malo ulja

Očišćeni patlidžane nemojte da stavljate na tiganj s mnogo ulja. Ovo povrće je poput sundjera koje upija sve masnoće, pa će krajnji rezultat možda biti pretežak i premastan. Bolje je dodavati malo po malo ulja, nego sve odjednom. Takođe, ulje možete da premažete preko nasečenih komada patlidžana s kuhinjskom četkicom i staviti na vruć tiganja.

4. Obradite ga do kraja

Mnogi kuvari se slažu da nema ništa gore od napola kuvanog ili pečenog patlidžana. Važno je da ga dobro termički obradite. Kada zagrizete spremljeno povrće, on ne bi trebao da bude hrskav već mekan, ali s druge strane ni prekuvan.

Izvor: Stvar ukusa