Jeftiniji komadi crvenog mesa obično su vrlo žilavi, pa ih je potrebno pripremiti s dosta pažnje i strpljenja da bi ste dobili mekani i sočni specijalitet.
Ove kuhinjske trikove koriste veliki majstori kuhinje kako bi omekšali meso i učinili ga ukusnim.
1. Marinirajte meso
Ako želite da meso bude mekano i sočno, a da pritom dobije svu punoću ukusa, stavite ga u marinadu na par sati ili preko noći. Ne samo da ćete tako poboljšati ukus mesa, već ćete ga i omekšati. Da biste omekšali meso marinadom važno je da ona sadrži neki izvor kiseline poput sirćeta, soka od limuna ili jogurta, ali i dosta soli.
2. Istucite meso čekićem
Imate li u kuhinji čekić za meso? Ne samo da će vam on pomoći da istanjite komad mesa i da će zbog toga ono biti ravnomerno termički obrađeno, već ćete u postupku udaranja omekšati žile.
3. Secite meso na pravilan način
Mesari dobro znaju da mekoća, izgled i ukus pečenog mesa zavise i o načinu na koji ga sečemo pre nego što ga stavimo u tiganj ili na rištilj. Dobro pregledajte sirov komad mesa i otkrijte u kojem smeru se kreću mišićna vlakna u njima. Nožem zasecite u smeru u kome idu vlakna. Na taj način ćete ih skratiti, a meso će postati lakše za žvakanje.
4. Kuvajte meso dugo na laganoj temperaturi
Ukoliko želite da napraviti ukusan gulaš od tvrdih komada juneće lopatice ili buta važno je da meso termički obradite na laganoj temperaturi, satima. Gulaši se tradicionalno kuvaju dva do tri sata na laganoj temperaturi, a u tom procesu razgrađuje se kolagen u mišićnom tkivu mesa te žilavi komadi postaju mekani poput maslaca.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem