Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA OČISTITE ŠARANA BEZ PUNO MUKE? Obavezno izvadite jednu kost, ona će ukloniti neprijatan miris i gorak ukus

Autor Sanja Belinić

Najlakši način da očistite šarana.

 Kako se čisti šaran Izvor: Shutterstock

U toku je Petrovdanski post i riba će često biti na meniju. Najpopularnija je šaran, pa ako niste naučili kako da je očistite pročitajte u nastavku teksta. Bitno je da se dobro očisti kako bi sačuvala lep ukus. Ona se sastoji iz čišćenja, vađenja unutrašnjosti i sečenja. 

Pre nego što počnete sa čišćenjem šarana, treba da ga operete. To je jako bitno kako druge namirnice i proizvodi ne bi mirisali na ribu.  Korišćeno i prljavo posuđe od ribe treba da operete dobro, a na kraju očistite sirćetom

Možda će vas zanimati

Kada počnete sa čišćenjem ribe, počnite sa krljuštima. Uzmite ribu levom rukom za rep, a desnom držite nož - oštrica nasuprot ljuspicama. Vadite ih, pazite da se isečete kožu ribe nožem. Peraja isecite makazama. Prilikom čišćenja šarana je dobro da odvojite sedefni dugmić (kost). On se nalazi na vrhu glave na mestu gde se spaja sa telom. Ako se ova kost ostavi, to može biti razlog neprijatnog i nekad čak gorkog ukusa jela. Šaran se čisti kroz leđa, a ne kroz stomak, kao što je kod drugih riba. Isecite ga po leđima i izvadite unutrašnjost odatle. Druga varijanta je vađenje unutrašnjosti šarana kroz škrge. Dobro se uhvate i izvuku.

Obavezno vodite računa da prilikom čišćenja šarana ne pokidate creva, koja često sadrže crve koji se mogu rasprsnuti po celoj unutrašnjosti ribe. Nakon što očistite unutrašnjost ribe, dobro je operite vodom. 

Pročitajte i kako da spremite ukusnog šarana

Izvor: Stvar ukusa 

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti