Svaki čekić za meso ima bar dve strane, jedna je gusta sa sitnim zubićima, a druga je nešto glatkija sa krupnim valovima. Da li ste se ikada zapitali čemu tačno koja služi?

Morate priznati da je priprema mesa jedan od najzabavnijih delova kuvanja, a dobro dođe i da se rešite stresa kada ste besni ili ljuti. Osim što vam pomaže da olakšate svoje raspoloženje, meso koje je lepo obrađeno čekićem je daleko ukusnije od onog koje to nije. Zato je i bitno da znate za šta se tačno koja strana koristi.

Verovatno najčeše koristite sitniju stranu, ali ona nije namenjena za baš svu obradu mesa. Zapravo, glatka površina čekića je deo koji bi najčešće trebalo da koristite, jer ona služi da ujednačite površinu piletine, odrezaka i šnicli. Njome takođe treba da ujednačite debljinu mesa da bi se peklo ili pržilo ravnomerno.

Drugi deo čekića koji ima sitne zubiće se koristi da omekša žilave komada mesa. Ti sitni šiljci razbijaju vlakna koje meso čine žilavim, i tako meso čine lakšim i ukusnijim za jelo. Osim toga, meso koje je pripremljeno ovom stranom čekića, brže i bolje prima marinadu, jer ona ovako može lakše da prođe kroz čvrste proteine.

Prilikom izbora tučaka, vredi obratiti pažnju ne samo na njegov oblik, već i na materijal od kojeg je napravljen. Ne savetujemo one kod kojih je deo koji treba da dođe u dodir sa mesom drveni. Zašto? Zato što ga nije moguće temeljno očistiti i dezinfikovati. Ostaci sirovog mesa ostaju u prazninama i kontaminiraju naknadne proizvode. Drveni kuhinjski pribor se teško čisti, pa je često izvor mnogih zagađivača i opasnih bakterija.

Izvor: Stvar ukusa