Koliko puta vam se dogodilo da želite da spremite neko fino jelo u reni, nabavili ste sve potrebne namirnice i smislili kako da ga napravite, ali kad ste stali ispred rerne, shvatili ste da nemate pojma na koliko stepeni bi trebalo da je uključite.
Različite namirnice zahevaju određenu temperaturu kako bi bile pravilno pripremljene, a u receptima to ponekad nije navedeno. Stoga evo nekoliko saveta s kojima će kolači i ručkovi uvek da vam ispadnu savršeno.
Zašto zagrevamo na 180 stepeni?
Vrlo važan korak kod većine jela koja se spremaju u rerni je zagreavanje na određenu temperaturu pre pečenja, najčešće na 180 stepeni. Naime, na toj temperaturi se belančevine i šećeri povezuju i stvaraju spoj koji daju posebne arome, ukus, ali i teksturu. Povrće tada dobija hrskavost, a meso zapečenu koricu.
Meso i povrće idu na iste temperature
Meso i povrće često spremamo u rerni, ali nije uvek jednostavno da se dobiju dobro pečene obe namirnice. Da bi povrće bilo dobro pečeno i hrskavo, ono zahteva temperaturu između 200 i 230 stepeni. Ali, pre samog pečenja potrebno ga je iseći na jednake komade i osušiti ubrusom.
Odabir posude za pečenje takođe je važan jer u posudama ili pekačima s višim stranicama para se više skuplja i povrće tada može da se pretvorit u kašu. Zato je bolje koristiti pliće plehove za pečenje, ali pritom pazite da ih ne pretrpate namirnicama, jer se neće ravnomerno ispeći. Birajte veće plehove jer na njih stane više namirnica, pa ćete biti sigurni da će one biti ravnomerno pečene.
Meso se najbolje peče na temperaturama od 200 do 230 stepeni, ali pre pečenja u rerni obavezno ga držite sat vremena na sobnoj temperaturi. Stavite li ga hladno, neće se ravnomerno ispeći jer toplina neće uspeti da prodre do mesa u sredini, a spolja će delovati ispečeno.
Oprezno s kolačima s puno šećera
Ako u receptu nije jasno naznačena tempetartura, kolače uglavnom pečemo na temperaturama od 160 do 180 stepeni, a dužina pečenja zavisi o tipu kolača i vrstama namirnica. Dobro je pritom znati da će kolači s više šećera lakše zagoreti, pa prilagodite temperaturu količini šećera u kolaču.
Kao i kod pripremanja mesa, namirnice za kolače pripremite na sobnoj temperaturi. To se posebno odnosi na jaja, mleko i maslac jer će korišćenje hladnih sastojaka rezultirati nejednako ispečenom korom.
Temperatura od 160 do 180 stepeni odgovara patišpanjima, ali hleb i kolače s kvascem ipak pecite na nešto višoj temperaturi, oko 200 stepeni. Tada inače dolazi i do karamelizacije, ali tu treba biti vrlo oprezan kako ne biste umesto željene karamelizacije dobili zagoreli ukus koji daje gorčinu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus