Ako volite da kuvate, verovatno se se ponekad pitali: "Kako naoštriti nož?". Vrlo lako, čak i kada nemate adekvatan alat za oštrenje.
Izuzetno je važno da bude dobro naoštren zato što su tupi noževi zapravo opasniji. Iako deluje nelogično, profesionalni kuvari kažu da su tupi noževi mnogo veći rizik od onih oštrih poput skalpela. Stvar je u tome da će vam za sečenje stvari tupim nožem trebati veća sila. A veća sila direktno znači i da povećavate šansu da nož sklizne sa hrane na vaš prst.
Takođe, tup nož će komadati i kidati hranu, što je i ružno i loše za kuvanje.
Ukoliko nemate ništa od profesonalnog alata za oštrenje, noževe možete naoštriti uz pomoć šolje ili tanjira. Idealno je da koristite porcelanski tanjir ili šolju, ali i keramičke će poslužiti. Okrenite tanjir ili šolju naopako i videćete postolje koje nema glazuru.
To je keramika koja je tvrđa od metala i moćićete da je iskoristite za oštrenje. Potrebno je samo da okrenete predmet naopako i da brzim pokretima po rubu šolje prevučete oštricu, i vaš nož je ponovo efikasan i oštar.
Ovo je odličan trik kada idete na kampovanje i kada ne treba da nosite previše stvari sa sobom.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus