Svi smo doživeli bar jednom da meso koje smo pripremili nije ispalo mekano, već žilavo. I da nam u tome nije pomoglo ni mariniranje.
Ako želite da vam se parče svinjskog ili junećeg mesa koje ste spremili topi u ustima, isprobajte jednostavan trik s kivijem, zahvaljujući kom će meso biti izuzetno mekano. Sve što treba da uradite jeste da obložite meso kriškama kivija i ostavite ga tako da odstoji neko vreme pre pripreme. Poput mariniranja.
Naime, kivi sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu, zbog čega ono ono postaje vrlo meko. Ukoliko meso stavljate u marinadu, uradite sve kao što ste planirali, i na kraju dodajte na kriške izrezan kivi nekih sat, dva pre pripreme. Takođe, važno je da vam meso ne bude predugo obloženo kivijem, kako ne bi postalo previše mekano i raspadalo se tokom pripreme.
Sličan efekat na meso ima i ananas, pa umesto kivija možete koristiti i ovu tropsku voćku.
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini