Bobičasto voće, a pogotovo ono organsko, ima kratak rok trajanja. Borovnice, maline, kupine i drugo bobičasto voće mogu da počnu da trule već u toku 24 sata otkad ste ih kupili.

Da biste spriečili truljenje, važno je da ih dobro operete odmah nakon što ih donesete kući. Izvadite ih iz pakovanja i operite ih u vodi u koju ste dodali malo sirćeta.

Istraživanja su pokazala da sirćetna kiselina pomaže u uništavanju bakterija s površine voća, koje stavraju buđ, što produžava njihov rok trajanja. Ukoliko se bojite da će to promeniti ukus voća nema potrebe, sirće se neće ni osetiti.

Isto tako, važno je bobičasto voće dobro osušiti pre stavljanja u frižider kako biste sprečili njihovo preuranjeno truljenje.

Sastojci:

  • 1 l obične vode
  • 200 ml sirćeta
  • bobičasto voće

Kako pravilno oprati voće?

U veliku činiju stavite vodu i sirće i dobro promešajte. Stavite bobičasto voće i pustite da tako odstoji oko pet minuta. Nakon tog vremena vodu prospite, pa voće isperite pod mlazom čiste vode. Oprane bobice stavite na papirni ubrus i dobro posušite. Takođe jedno parče ubrusa stavite i na dno posude u kojoj ćete čuvati voće i sve zajedno stavite u frižider.

Izvor: Stvar ukusa