Bobičasto voće, a pogotovo ono organsko, ima kratak rok trajanja. Borovnice, maline, kupine i drugo bobičasto voće mogu da počnu da trule već u toku 24 sata otkad ste ih kupili.
Da biste spriečili truljenje, važno je da ih dobro operete odmah nakon što ih donesete kući. Izvadite ih iz pakovanja i operite ih u vodi u koju ste dodali malo sirćeta.
Istraživanja su pokazala da sirćetna kiselina pomaže u uništavanju bakterija s površine voća, koje stavraju buđ, što produžava njihov rok trajanja. Ukoliko se bojite da će to promeniti ukus voća nema potrebe, sirće se neće ni osetiti.
Isto tako, važno je bobičasto voće dobro osušiti pre stavljanja u frižider kako biste sprečili njihovo preuranjeno truljenje.
Sastojci:
- 1 l obične vode
- 200 ml sirćeta
- bobičasto voće
Kako pravilno oprati voće?
U veliku činiju stavite vodu i sirće i dobro promešajte. Stavite bobičasto voće i pustite da tako odstoji oko pet minuta. Nakon tog vremena vodu prospite, pa voće isperite pod mlazom čiste vode. Oprane bobice stavite na papirni ubrus i dobro posušite. Takođe jedno parče ubrusa stavite i na dno posude u kojoj ćete čuvati voće i sve zajedno stavite u frižider.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus