Koliko ste puta pokušavali da "kopirate" jelo koje ste jeli u restoranu, ali vam nije pošlo za rukom? Meso vam nije bilo sočno, sos je ispao redak, a supa neslana. Ne brinite. Sada i vi možete kuvati poput profesionalaca uz sledeće trikove.

Šta god da kuvate obavezno posolite. Profesionalni kuvari veruju da će hrana imati bolji ukus ako pomalo solite tokom celog procesa kuvanja, a ne samo jednom na kraju.

Ukoliko i dalje niste zadovoljni ukusom hrane dodajte malo šećera. Šećer će imati efekat ako pripremate sos sa osnovom paradajza koji nisu u sezoni (i nedostaje im prirodne slatkoće). Šećer će unaprediti ukus i pečene šargarepe ili cvekle.

Sosevi u restoranu su uvek sjajni i gusti jer im kuvari pred kraj termičke obrade dodaju komadić hladnog maslaca. Pokušajte.

Ukoliko ste se pitali zašto je piletina sočnija u restoranu odgovor leži u tome šato što profesionalni kuvari potapaju meso u slanu vodu pre termičke obrade kako bi ga omekšali i učinili ga slasnijim. A da bi meso bilo hrskavije neophodno je da ga pre termičke obrade malo posušite ubrusom. Takođe, još jedan trik da bude sočno je da ga ne sečete odmah čim se ispeče, već da pustite da se sokovi stabilizuju nakon pečenja.

Uložite u dobar kuhinjski alat poput noževa ali i posuđa, poput tiganja..videćete da će vaša jela biti bolja i ukusnija.

Izvor: Stvar ukusa