Mekano teleće meso sa bogatim prelivom od pečuraka, biće praznik za vaša nepca. Recept nije komplikovan, a ručak će biti preukusan.
Ovako napravljena teletina sa šampinjonima sjajno izgleda, pa još i ako imate goste, definitivno nećete pogrešiti. Za savršeno mekano meso koje neće biti žilavo potrebno je da pre kuvanja teletinu dobro namažete sokom od limuna.
Sastojci:
- 800 g teletine u komadu
- 250 g šampinjona
- 1 šargarepa
- 1 glavica luka
- 1 vezica peršuna
- 2 lista lorbera
- 30 g brašna
- 30 g mekog putera
- 2 žumanceta
- 100 g pavlake
- 2 kašike soka od limuna
- so
Priprema:
Operite meso, prosušite, istrljajte sokom od limuna, pa posolite. Stavite ga u šerpu, pa nalijte vodom da ogrezne i pustite da zakuva. U međuvremenu očistite i operite povrće. Nasecite pečurke na listiće, a šargarepu na kolutove. Luk očistite i ceo ubacite u šerpu zajedno sa povrćem i opranim peršunom. Dodajte lorber, pustite da provri, pa sve zajedno kuvajte oko 90 minuta. Za to vreme puter otopite na umerenoj vatri, pa mu dodajte brašno i propržite par minuta, ali vodite računa da vam ne zagori. Oko 30 minuta pre kraja kuvanja dodajte u meso, umešajte i ostavite da provri. Nakon kuvanja sklonite šerpu sa šporeta. Izvadite meso, peršun i luk. Razmutite žumanca zajedno sa pavlakom, dodajte u pečurke i sve dobro promešajte, ali nemojte više kuvati. Meso isecite na manje komade, stavite ga u duplju tepsiju, pa ga prelijte sa sosom od pečuraka. Ostavite oko pet minuta da odstoji i ukrasite po želji naseckanim listićima peršuna.
Izvor: Stvar ukusa
Najbolji čizkejk sa medom
Osvežavajuća salata od krastavaca
Kolači korpice sa ružama idealni za slavu
Kako da umesite slavski kolač
Punjeni šampinjoni za slavu Sveti Aranđel