Mekano teleće meso sa bogatim prelivom od pečuraka, biće praznik za vaša nepca. Recept nije komplikovan, a ručak će biti preukusan.

Ovako napravljena teletina sa šampinjonima sjajno izgleda, pa još i ako imate goste, definitivno nećete pogrešiti. Za savršeno mekano meso koje neće biti žilavo potrebno je da pre kuvanja teletinu dobro namažete sokom od limuna.

Sastojci:

  • 800 g teletine u komadu
  • 250 g šampinjona
  • 1 šargarepa
  • 1 glavica luka
  • 1 vezica peršuna
  • 2 lista lorbera
  • 30 g brašna
  • 30 g mekog putera
  • 2 žumanceta
  • 100 g pavlake
  • 2 kašike soka od limuna
  • so

Priprema:

Operite meso, prosušite, istrljajte sokom od limuna, pa posolite. Stavite ga u šerpu, pa nalijte vodom da ogrezne i pustite da zakuva. U međuvremenu očistite i operite povrće. Nasecite pečurke na listiće, a šargarepu na kolutove. Luk očistite i ceo ubacite u šerpu zajedno sa povrćem i opranim peršunom. Dodajte lorber, pustite da provri, pa sve zajedno kuvajte oko 90 minuta. Za to vreme puter otopite na umerenoj vatri, pa mu dodajte brašno i propržite par minuta, ali vodite računa da vam ne zagori. Oko 30 minuta pre kraja kuvanja dodajte u meso, umešajte i ostavite da provri. Nakon kuvanja sklonite šerpu sa šporeta. Izvadite meso, peršun i luk. Razmutite žumanca zajedno sa pavlakom, dodajte u pečurke i sve dobro promešajte, ali nemojte više kuvati. Meso isecite na manje komade, stavite ga u duplju tepsiju, pa ga prelijte sa sosom od pečuraka. Ostavite oko pet minuta da odstoji i ukrasite po želji naseckanim listićima peršuna.

Izvor: Stvar ukusa