Proleće je vreme mladog povrća, a tikvice su ukusne u raznim varijacijama punjenja. Recepti za ovo povrće su uvek dobro došli za svakodnevni meni, jer je lagano, a ukusno.
Ovako pripremljene i zapečene u rerni, punjene tikvice po dobrom ukusu konkurišu najboljim tradicionalnim jelima kakva su sarma i punjene paprike.
Sastojci:
- 1 kg tikvica
- 500 g mlevenog mesa
- 1 glavica luka
- 1 šargarepa
- 100 g pirinča
- 100 ml soka od paradajza
- 1 svež paradajz
- 2 jajeta
- so, biber
- malo svežeg peršuna
Priprema:
Ispržite na zagrejanom ulju glavicu luka i izrendanu šargarepu, pa kad se luk zastakli dodajte mleveno meso začin, so, biber, peršunov list i dva jajeta. Pirinač operite u nekoliko voda pa i njega dodajte. Tikvice očistiti ako su dugačke i isecite ih na željenu dužinu pa ih izdubite i punite pripremljenim filom. Paradajz isecite na kolutove i njime zatvorite tikvice. Poređajte ih u vatrostalnu posudu i nalijte kuvanim paradajzom i jednom šoljom vode tako da tikvice ogreznu u tečnosti. Preko posude stavite aluminijumsku foliju, pa je ubacite u zagrejanu rernu. Pecite tikvice 50 minuta na 180 stepeni, a onda izvadite, skinite foliju pa vratite u rernu i zapecite ih još 15 minuta. Po zelji ih pre služenja prelijte pavlakom ili kiselim mlekom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem