Proleće je vreme mladog povrća, a tikvice su ukusne u raznim varijacijama punjenja. Recepti za ovo povrće su uvek dobro došli za svakodnevni meni, jer je lagano, a ukusno.

Ovako pripremljene i zapečene u rerni, punjene tikvice po dobrom ukusu konkurišu najboljim tradicionalnim jelima kakva su sarma i punjene paprike.

Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 1 šargarepa
  • 100 g pirinča
  • 100 ml soka od paradajza
  • 1 svež paradajz
  • 2 jajeta
  • so, biber
  • malo svežeg peršuna

Priprema:

Ispržite na zagrejanom ulju glavicu luka i izrendanu šargarepu, pa kad se luk zastakli dodajte mleveno meso začin, so, biber, peršunov list i dva jajeta. Pirinač operite u nekoliko voda pa i njega dodajte. Tikvice očistiti ako su dugačke i isecite ih na željenu dužinu pa ih izdubite i punite pripremljenim filom. Paradajz isecite na kolutove i njime zatvorite tikvice. Poređajte ih u vatrostalnu posudu i nalijte kuvanim paradajzom i jednom šoljom vode tako da tikvice ogreznu u tečnosti. Preko posude stavite aluminijumsku foliju, pa je ubacite u zagrejanu rernu. Pecite tikvice 50 minuta na 180 stepeni, a onda izvadite, skinite foliju pa vratite u rernu i zapecite ih još 15 minuta. Po zelji ih pre služenja prelijte pavlakom ili kiselim mlekom. 

Izvor: Stvar ukusa