Sočivo se priprema na bezbroj načina i ne zahteva dugo kuvanje, što je čini izuzetno popularnom namirnicom svuda u svetu. Samo pola šolje kuvanog sočiva sadrži čak 9 grama proteina, a odlično je za podizanje energije ako imate problema s prolećnim umorom. 

Uz njega skuvajte ostalo povrće koje volite ili koje vam je pri ruci, od šargarepe, celera, prazuluka, krompira i dobićete ukusan i zdrav obrok bez previše truda. U ovakvo bogato varivo apsolutno je nepotrebno dodavati zapršku, a ukoliko više volite gušće jelo, izvadite nekoliko kašika, izgnječite u pire, pa vratite u lonac. Na taj ćete način dobiti željenu gustinu jela, a nećete ga dodatno otežati.

Sastojci:

  • 300 g smeđeg sočiva
  • 1 praziluk
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • komad celera
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 3 srednje velika krompira
  • 1 kašičica aleve paprike
  • so, biber
  • 1 lovorov list
  • 3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Sočivo operite pod vodom i dobro ocedite. Praziluk operite, prosušite i narežite na tanje kolutiće. Šargarepu operite, oljuštite i nasecite na kolutiće ili manje kockice. Celer očistite i narežite na sitne kockice. U duboku šerpu stavite maslinovo ulje, dodajte naseckan beli luk i praziluk. Dinstajte otprilike 10 minuta. Potom dodajte šargarepu i celer, ubacite lovorov list, začinite po ukusu, pa sve još kratko dinstajte. Dodajte pasirani paradajz i kuvajte još 5 minuta. Zatim sve nalijte vodom da ogrezne. Ubacite sočivo i pustite da se varivo kuva na srednje jakoj vatri oko 20 minuta. U međuvremenu oljuštite krompir, dobro ga operite i narežite na manje kockice pa ga nakon 20 minuta dodajte u sočivo i sve kuvajte još toliko. Po želji ga pre služena pospite sitno seckanim peršunom. 

Izvor: Stvar ukusa