Sočivo se priprema na bezbroj načina i ne zahteva dugo kuvanje, što je čini izuzetno popularnom namirnicom svuda u svetu. Samo pola šolje kuvanog sočiva sadrži čak 9 grama proteina, a odlično je za podizanje energije ako imate problema s prolećnim umorom.
Uz njega skuvajte ostalo povrće koje volite ili koje vam je pri ruci, od šargarepe, celera, prazuluka, krompira i dobićete ukusan i zdrav obrok bez previše truda. U ovakvo bogato varivo apsolutno je nepotrebno dodavati zapršku, a ukoliko više volite gušće jelo, izvadite nekoliko kašika, izgnječite u pire, pa vratite u lonac. Na taj ćete način dobiti željenu gustinu jela, a nećete ga dodatno otežati.
Sastojci:
- 300 g smeđeg sočiva
- 1 praziluk
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- komad celera
- 200 ml pasiranog paradajza
- 3 srednje velika krompira
- 1 kašičica aleve paprike
- so, biber
- 1 lovorov list
- 3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Sočivo operite pod vodom i dobro ocedite. Praziluk operite, prosušite i narežite na tanje kolutiće. Šargarepu operite, oljuštite i nasecite na kolutiće ili manje kockice. Celer očistite i narežite na sitne kockice. U duboku šerpu stavite maslinovo ulje, dodajte naseckan beli luk i praziluk. Dinstajte otprilike 10 minuta. Potom dodajte šargarepu i celer, ubacite lovorov list, začinite po ukusu, pa sve još kratko dinstajte. Dodajte pasirani paradajz i kuvajte još 5 minuta. Zatim sve nalijte vodom da ogrezne. Ubacite sočivo i pustite da se varivo kuva na srednje jakoj vatri oko 20 minuta. U međuvremenu oljuštite krompir, dobro ga operite i narežite na manje kockice pa ga nakon 20 minuta dodajte u sočivo i sve kuvajte još toliko. Po želji ga pre služena pospite sitno seckanim peršunom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem