Iako je stiglo proleće temperatute su i dalje niske, a u takvim danima većina ima želju za toplim obrokom, koji će okrepiti i dušu i telo. Jedno od takvih je i kuvani grašak sa dodatkom mesa. Ovo je višestruko upotrebljivana namirnica na našim prostorima, neutralnog ukusa, pa se odlično slaže sa svim vrstama mesa i ostalim povrćem.

Osim toga, jelo od kuvanog graška se veoma brzo priprema, a broj sudova za njegovu pripremu je minimalan, te neće biti velikog nereda u kuhinji. Da bi se grašak brže skuvao u šerpu dodajte kašičicu sode bikarbone.

Sastojci:

  • 500 g graška
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 300 g junećeg mesa
  • 2 šargarepe
  • 1 veza svežeg peršuna
  • 2 kašike masti
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • so, biber

Priprema:

Meso isecite na krupnije kocke, začinite i stavite da se dinsta na masti i malo vode. Kada je meso skoro gotovo, izvadite ga i odložite na tanjir. Luk i beli luk isecite sitno, a šargarepu na kolutove. Na ugrejanoj masti, na kojoj se mesto pržilo, izdinstajte luk sa malo vode. Kada je luk omekšao, dodajte beli luk, šargarepu i grašak, nalijte vodom da ogrezne i dodajte sodu bikarbonu.

Vratite meso u šerpu i sve kuvajte na umerenoj vatri. Začinite solju, biberom po ukusu. U toku kuvanja, ako bude bilo potrebno, dolivajte toplu vodu, kako bi sadržaj uvek bio potopljen. U zavisnosti od ukusa, grašak možete ostaviti da bude gušći ili ređi, što takođe regulišete količinom vode koju dodajete. Kada je jelo gotovo, pospite ga seckanim svežim peršunom i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa