Plavi patlidžan je vrlo ukusno i delikatno povrće, čija upotreba u kuhinji može da bude bezgranična. Ljudi vole da ga spremaju na milion različith načina: punjeni, zapečen u rerni, prženi ili pohovani.
Patlidžan ima blag i neutralan ukus i odlična je zamena za meso, pa se često koristi u pitama, musakama, veganskim lazanjama. Pohovani patlidžan je veoma izdašno i jelo bogato ukusom, pa osim što je odličan prilog može biti i kompletan obrok.
Sastojci:
- 1 kg patlidžana
- 4 jajeta
- 250 g brašna
- 1 kašičica soli
- 200 ml ulja
- so
Priprema:
Patlidžan isecite na kolutove 1 centimetar debljine, posolite svaki krug i ostavite da odstoji i pusti vodu. Isperite patlidžan, kako biste uklonili eventualnu gorčinu, a zatim ga prosušite ubrusom. Umitite jaja i so, a drugu posudu sipajte brašno. U tiganj sipajte ulje i pustite ga da se zagreje na tihoj vatri. Kolutove patlidžana prvo uvaljajte u brašno, pa umočite u jaja, a onda ih stavite u tiganj da se prže dok ne porumene. Patldižan vadite na tanjir na koji ste prethodno stavili parče ubrusa kako bi se ocedio od viška ulja. Služite ga uz mladi sir i sezonsku salatu po ukusu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus