Lepo vreme je idealno za obroke od svežeg povrća i prava je prilika da obogatimo naš jelovnik nekim nesvakidašnjim receptima, a jedan od tih koji je hranljiv i ukusan je svakako punjeni patlidžan.
Sprema se jednostavno, a nije vam potrebno ni mnogo vremena da ga pripremite i na stolu imate kompletan ručak, koji možete upotpuniti samo još nekom sezonskom salatom.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 1 glavica crnog luka
- 200 g mlevenog mesa
- pola šolje pirinča
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 100 ml soka od paradajza
- 1 jaje
- 100 g kačkavalja
- 1 paradajz
- 1 kašika kisele pavlake
- so, biber
- svež peršun
Priprema:
Patlidžan očistite, oprerite i presecite na pola, pa izdubite sredinu. U zagrejan tiganj stavite maslinovo ulje i propržite na njemu očišćen i sitno iseckan crni luk. Dodajte mleveno meso, sitno iseckanu sredinu patlidžana koja je izdubljena, posolite, pobiberite, dodajte sitno iseckan beli luk. Prethodno skuvajte pririnač, pa ga takođe dodajte u meso. Sipajte paradajz, izmešajte i još malo dinstajte.
Gotovim filom napunite patlidžane, staviti ih u vatlostalnu činiju, koju ste podmazali sa malo ulja, prekrijte folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta na 220 stepeni. Izvadite ih iz rerene, skinite foliju, pa patlidžane prelijte mešavinom umućenog jajeta i pavlake i nastaviti pečenje dok preliv ne porumeni. Tople patlidžane posuti rendanim kačkavaljem, a preko staviti sečene kolutove paradajza, pa vratiti u rernu još nekoliko minuta. Dekorišite peršunom i poslužite tople uz salatu po želji.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem