Pored tradicionalnih sarmi punjene paprike su jedno od najzastupljenijih jela na našoj trpezi. Pripremaju se na različite načine, a većini su omiljene punjene mesom.
Ovaj recept je jednostavan i onima koji nisu vešti u kuhinji, a nema dugog stajanja pored šporeta jer su zapečene u rerni. Što je najbolje ukoliko napravite veću količinu imaćete ručak za dva dana, jer što se više krčkaju i podgrevaju to su ukusnije.
Sastojci:
- 10 paprika babura
- 400 g mlevenog mesa
- 50 g pirinča
- 1 paradajz
- 1 šargarepa
- 500 ml soka od paradajza
- 1 glavica luka
- so, biber
Priprema:
Luk iseckajte sitno, šargarepu izrendajte, pa sjedinite sa mlevenim mesom i pirinčem, a onda dodajte i začine. Sve dobro izmešajte, a najbolje da smesu mešate rukama da se svi sastojci lepo povežu. Paprike očistite i zarežite im kapice, pa ih punite pripremljenom smesom od mesa. Od paradajza napravite poklopce i zatvorite napunjene paprike. U posudu za pečenje sipajte ulje, sok od paradajza, pa poređajte paprike, a onda dolijte vode koliko je potrebno da paprike ogreznu. Pokrijte sud folijom stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se kuvaju, odnosno peku. Posle 45 minuta skinite foliju i pustite još pola sata da se paprike zapeku. Ukoliko ima potrebe, smanjite temperaturu rerne.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus