Većina ljudi voli punjene paprike, a ovaj recept je malo drugačiji po tome što se paprike seku uzdužno i onda se pune. Ime su dobile jer zbog svog oblika podsećaju na staru srpsku obuću opanak.

Paprika je odlična u kombinaciji i sa mesom i sa sirom, a kada je punite sa obe namirnice dobićete pravu čaroliju ukusa. Ovo jednostavno jelo odličan je izbor ukoliko želite zasitan, a brz ručak. 

Sastojci:

  • 6 crvenih paprika šilja
  • 2 jajeta
  • 100 g mlevenog mesa
  • 100 g belog sira
  • 100 g kačkavalja
  • so, biber
  • malo seckanog peršuna

Priprema:

Operite paprike, presecite ih na pola po dužini, pa ih očistite od semenki. U posudi pomešajte malo ulja i soli i pomoću četkice namažite spoljašnju stranu svake polovine. Poređajte paprike u suvu posudu za pečenje. Za nadev umutite jaja, dodajte so, biber i peršun, pa promešajte. Kratko propržite mleveno meso, pa ga dodajte jajima sa začinima. Izmrvite beli sir, pa ga dodajte smesi sa jajima i mesom. Dobro izmešajte nadev i pažljivo napunite svaku papriku. Nemojte ih puniti skroz do vrha da vam fil prilikom pečenja ne bi iscureo. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite "opanke" 15 minuta. Kačkavalj izrendajte, pa ga pospite preko paprika i vratite u rernu na jo 5 minuta dok se sir skroz ne istopi.

Izvor: Stvar ukusa