Retko ko da može da odoli slatkim knedlama, koje su po starinskom receptu punjene šljivama, a da li ste ikada probali slanu varijantu? Za punjenje se koristi mleveno meso, a možete i da se igrate sastojcima i ukusima. Priprema testa je slična kao i za slatke, a postupak oblikovanja i kuvanja je isti. Spremljene na ovaj način posebno su popularne u Nemačkoj, bilo kao glavno jelo ili prilog. 

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike brašna
  • 1 glavica luka
  • 200 g mlevenog mesa
  • 50 g slanine

Priprema:

Krompir oljuštite, pa polovinu krompira stavite da se kuva. Sirovi krompir narendajte na tanko rende, pa isto uradite i sa kuvanim krompirom kada se malo prohladi. Pomešajte kuvan i sirov rendani krompir, začinite solju i biberom, pa umešajte brašno i jaja. Ostavite da smesa odstoji pola sata. Za to vreme na zagrejanom ulju propržite meso sa sitno iseckanim lukom i začinite. Od smese napravite knedle i u svaku stavite malo proprženog mesa. Kuvajte ih u posoljenoj vodi oko 25 minuta. Servirajte ih i po želji pospite proprženim komadićima slanine ili ih uvaljajte u prezle.

Izvor: Stvar ukusa