Mnogima omiljeni slatkiš, knedle sa šljivama, najbolje su kad su pravljene po receptu naših baka. Inače, ovu poslasticu u Vojvodini zovu i gomboce, a taj naziv joj je, pretpostavlja se, ostao kao austrougarsko nasleđe. 

Sastojci:

  • 700 g krompira
  • 500 g šljiva
  • 400 g brašna
  • 2 jajeta
  • 5 g soli
  • 200 g prezli
  • 200 g šećera
  • 150 ml ulja

Priprema:

Krompir skuvajte, pa ga dobro ocedite, ostavite da se malo prohladi, a potom ga izgnjećite dok je još mlak, ali vodite računa da vam ne ostanu grudvice. Dodajte cela jaja, dve kašike ulja i so, pa opet sve zajedno izgnječite. Postepeno dodajte brašno i umesite testo. Od testa otkidajte komade i rukama oblikujte krug u čiju sredinu ćete staviti šljivu. Zatvorite i formirajte lopticu. Dok pravite knedle u šerpu sipajte oko litar vode i stavite da se zagreva do ključanja. Knedle lagano spustite u vodu. Knedle su kuvane kada isplivaju na površinu, a za to im je potrebno oko 20 minuta. Izvadite ih i ostavide da se malo ocede. Za to vreme na zegrejanom ulju dodajte prezle i pržite uz lagano mešanje, vodeći računa da vam ne zagore. U propržene prezle dodajte šećer, pa sve zajedno izručite u dublji tanjir ili činiju i u tu smesu uvaljajte svaku knedlu.

Izvor: Stvar ukusa