Đuveč je jedno od onih jela za koje vam nije potrebno ni veliko iskustvo ni mnogo vremena za pripremu. Idealan je "ručak na kašiku", a zadovoljiće i ljubitelja mesa i povrća.

Osim toga, ovo jelo sadrži i pirinač, pa se može smatrati i kompletnim obrokom uz koji vam nije potreban čak ni hleb. Spoj različitih vrsta povrća i pilećeg mesa, uz odabrane začine, daje jelo jedinstvenog ukusa koje će oduševiti vašu porodicu.

Sastojci:

  • 2 šolje pirinča
  • 1 šolja graška
  • 1 šolja boranije
  • 3 mesnate paprike
  • 2 paradajza
  • 2 glavice luka
  • 100 ml ulja 
  • 200 ml soka od paradajza
  • 400 g pilećeg mesa po izboru
  • so, biber
  • mlevena paprika

Priprema:

Crni luk iseckajte sitno, pa ga dinstajte na ulju i malo vode. Papriku i meso isecite na kockice, paradajz usitnite. Kada je luk postao staklast, dodajte meso i još malo tople vode. Sve dobro izmešajte i začinite, pa dinstajte oko 10 minuta. Potom dodajte papriku, grašak, boraniju, paradajz i 200 ml tople vode. Ostavite da se jelo krčka oko 30 minuta na umerenoj temperaturi. Posle tog vremena dodajte pirinač i sok od paradajza. Kada provri, dolijte još vode i tako radite dok se pirinač potpuno ne skuva. Đuveč je gotov kada se pirinač skuva, a sav višak tečnosti uvri, jer bi jelo trebalo da bude gusto. Služite toplo uz sezonsku salatu.

Izvor: Stvar ukusa