Piletina sa mlincima je ukusan i zasitan ručak koji možete spremati na više načina - sa kupovnim ili domaćim mlincima, sa jednom ili više vrsta pavlake, a svaki je podjednako ukusan.

Ipak, najlepše je kada sve napravite sami, a sama priprema nije previše komplikovana. 

Sastojci:

Za mlince:

  • 1 jaje
  • 400 g brašna
  • 1 kašika soli
  • 100 ml vode

Ostalo:

  • 400 g pilećeg filea
  • 180 g kisele pavlake
  • 400 ml neutralne pavlake
  • 200 g rendanog kačkavalja
  • kocka za supu
  • so, biber

Priprema:

Prvo napravite mlince. Pomešajte sve sastojke - jaje, brašno, ulje i vodu i umesite tvrđe testo. Ostavite ga malo da odstoji, a potom ga podelite na tri jednaka dela. Svaku kuglicu razvijte oklagijom na prethodno dobro pobrašanjenoj drvenoj dasci što tanje, najbolje u krug. Pecite na okrugloj tepsiji, koju ste prevrnuli i koju ste takođe malo posuli brašnom. Mlince pecite na 200 stepeni, oko 10-ak minuta. Pileće šnicle izlupajte kuhinjskim čekićem, posolite ih i pobiberite. Zagrejte ulje i pržite šnicle sa obe strane po par minuta da porumene, pa ih isecite po širini na trake. U pola litra proključale vode stavite kocku za supu. Mlince izlomite na manje komade, ali ne previše sitno.

U veću šerpu sipajte supu, pa polovinu izlomljenih mlinaca stavite u supu i dobro ih natopite. Držite ih kratko potopljene da ne bi bili gnjecavi. Kada su mlinci omekšali, izvadite ih i ponovite postupak sa preostalom količinom mlinaca.Pomešajte kiselu i neutralnu pavlaku za kuvanje, i po potrebi i ukusu posolite, pobiberite, dodajte origano i suvi začin. Uzmite jednu veću vatrostalnu ili keramičku posudu i ređajte slojeve na sledeći način: na dno posude sipajte malo ulja u kome ste pekli piletinu. Zatim stavite malo mlinaca, preko malo umućene pavlake, pa malo isečenog mesa, pa opet pavlaku, pa mlince, pa pavlaku. Preko svega narendajte kačkavalj. Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite oko 30 minuta.

Izvor: Stvar ukusa