Lepljiv, nedovoljno kuvan, suv ili prekuvan samo su neki od rezultata pogrešno načina kuvanja pirinča. Ali, kada jednom shvatite kako da spremite savršeno pahuljast pirinač, više nema grešaka.
Kuvanje pirinča
Nakon što ga isperete, sipajte vodu (za svaku dodatnu šolju pirinča dodajte još pola šolje vode) u veliku šerpu sa poklopcem. Pustite da provri i posolite.
Sipajte pirinač
Polako dodajte pirinač u ključalu vodu. Promešajte jednom ili tek toliko da se zrna odvoje. Koristite drvenu kašiku da odvojite sve grudve. Trudite se da ne mešate previše jer upravo to dovodi do toga da pirinač postane lepljiv.
Stavite poklopac
Uverite se da poklopac dobro stoji na loncu i uključite srednju temperaturu. Pustite da se kuva nešto manje od 20 minuta, a zatim sklonite sa vatre i ostavite ga u šerpi još 5 minuta.
Serviranje pirinča
Pre serviranja pirinač promešajte viljuškom kako biste odvojili zrna. Ako je gotov pre nego što ste spremni da ga poslužite, stavite krpu preko šerpe, vratite poklopac i ostavite ga na stranu. Krpa će apsorbovati višak vlage i kondenzaciju, pomažući da ne nastane prekuvan i kašast pirinač.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem