Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MNOGI PRAVE ISTE GREŠKE KADA KUVAJU PIRINAČ: Uz ove trikove neće biti lepljiv i nedovoljno kuvan

Autor Marija Brčić

Evo kako da skuvate savršeno rastresit pirinač.

 Kako se kuva pirinač Izvor: Shutterstock

Lepljiv, nedovoljno kuvan, suv ili prekuvan samo su neki od rezultata pogrešno načina kuvanja pirinča. Ali, kada jednom shvatite kako da spremite savršeno pahuljast pirinač, više nema grešaka.

Kuvanje pirinča

Nakon što ga isperete, sipajte vodu (za svaku dodatnu šolju pirinča dodajte još pola šolje vode) u veliku šerpu sa poklopcem. Pustite da provri i posolite.

Sipajte pirinač

Polako dodajte pirinač u ključalu vodu. Promešajte jednom ili tek toliko da se zrna odvoje. Koristite drvenu kašiku da odvojite sve grudve. Trudite se da ne mešate previše jer upravo to dovodi do toga da pirinač postane lepljiv.

Možda će vas zanimati

Stavite poklopac

Uverite se da poklopac dobro stoji na loncu i uključite srednju temperaturu. Pustite da se kuva nešto manje od 20 minuta, a zatim sklonite sa vatre i ostavite ga u šerpi još 5 minuta.

Serviranje pirinča

Pre serviranja pirinač promešajte viljuškom kako biste odvojili zrna. Ako je gotov pre nego što ste spremni da ga poslužite, stavite krpu preko šerpe, vratite poklopac i ostavite ga na stranu. Krpa će apsorbovati višak vlage i kondenzaciju, pomažući da ne nastane prekuvan i kašast pirinač.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti