Pojedine namirnice imaju vrlo kratak rok trajanja, ali ima i onih koje mogu dugo trajati ako ih pravilno skladištimo i čuvamo. Neke kombinacije su savršene u salatama, ali ovo voće i povrće nikada ne treba skladištiti zajedno, jer na taj način rizikujete da propadnu mnogo brže nego inače.
1. Krastavac i paradajz
Krastavci su vrlo osetljivi na etilen koji se nalazi u paradajzu. Bolje je da ih ne čuvate zajedno sa paradajzom, iako su savršeni par u salati. Krastavci će početi da žute ranije nego što bi trebalo. Bolje opcija je da ih odvojeno čuvate u frižideru.
2. Luk i krompir
Luk brzo upija vlagu, a krompir daje previše vlage, pa ove dve namirnice nikako ne bi trebalo da držite zajedno. Ako ih skladištite zajedno krompir će početi da pušta korenje, a luk zelene izdanke.
3. Breskve i banane
Zrele breskve nemojte držati u blizini banana jer će sav etilen koji banane ispuštaju uzrokovati brže sazrevanje breskve nego inače.
4. Borovnice i jagode
Ako ih skladištite zajedno, jagode bi mogle prezreti i pokvariti se ranije nego što bi trebalo. U redu je čuvati nezrele jagode s borovnicama, međutim, ako su obe vrste bobičastog voća prezrele, pojedite ih u roku od nekoliko dana.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem