Ljudi uvek govore da je med jedina namirnica koja traje "zauvek", ali mnogi se i dalje pitaju da li ovaj poklon prirode ipak može da se povari.

Bez obzira radi li se o sirovom ili termički obrađenom medu, ako se med čuva u posudi s poklopcem i u njega nije dodavana voda (bilo ljudskom rukom ili vlagom u vazduhu), on se neće pokvariti.

Med je sastavljen od oko 80 posto šećera (mešavine fruktoze i glukoze) i 17 posto vode. Preostalih 3 posto je mešavina vitamina, minerala, enzima, peludi i jedinjenja ukusa. Zahvaljujući niskom sadržaju vode, med se neće pokvariti u tradicionalnom smislu, što znači da u tegli meda neće rasti plesan ili opasne bakterije.

Čak i ako se pravilno skladišti, njegova aroma i ukus s godinama mogu početi da blede, ali ako niste profesionalni degustator meda, možda nećete ni primetiti.

Kako se pravilno čuva med?

Skladištenje meda je prilično jednostavno. Pazite da poklopac bude dobro zatvoren i ostavite ga na polici na sobnoj temperaturi. Imajte na umu temperaturne razlike koje mogu da pokrenu proces kristalizacije.

Iako se med teško kvari, to ipak nije nemoguće. Ako se med čuvao bez poklopca ili mu se dodala voda, moguće je da med fermentiše ili se u njemu stvore neke plesni. Vidite li u njemu mehuriće ili plesan, bacite ga.

Šta ako se med stvrdne?

Ne brinite ako je med iznenada prešao iz tečnog u kruto stanje. Med može razviti sitne kristale i postati tamnije boje. Ali to ne znači da nešto nije u redu s njim, to je samo kristalizacija. Pravi med i treba da se posle određenog vremena kristališe tvrde stručnjaci.

Međutim, brzina kristalizacije zdravog meda zavisiće od vrste meda. Iako se med sastoji od mešavine šećera (posebno glukoze i fruktoze) i vode, tačna razmera varira zavisno od vrste meda. Kristalizacija se događa kada se glukoza (koja je manje topiva u vodi od fruktoze) prianja na tragove polena u medu, koji počnu da se odvajaju od vode. Kristali se tada replikuju i odvajaju od vode.

Što je više glukoze u medu, to će brže kristalizovati. Ako tražite sirovi med koji neće tako brzo kristalizovati, najbolji je onaj od bagrema. Većina meda iz prodavnica je i toplotno obrađena i filtrirana kako bi se uklonio polen, što znači da će takođe sporije kristalisati.

Nema ništa loše u kristalizovanom medu, ali ako vam tekstura smeta, teglu možete staviti u posudu s toplom vodom ili je jednostavno staviti u mikrotalasnu na laganu temperaturu kako biste mu vratili mekšu teksturu.

Izvor: Stvar ukusa