Verovatno vam se dešavalo da nameravate da spremite neko jelo, a onda primetite da je krompir koji ste čuvali u ostavi proklijao. Pomalo se čudite jer znate da ste ga skoro kupili i nije vam jasno kako je za tako kratko vreme uspeo da proklija.
Jedno od važnijih pravila kada je u pitanju skladištenje povrća, jeste da krompir nikada ne treba da stavljate pored luka jer će mnogo brže proklijati. Krompir je zahvalno povrće u smislu da može duže vreme da stoji i da mu nije potrebno hlađenje, tako da ne zauzima mesto u frižideru.
Ipak, čak i ovo povrće ima svoj rok trajanja i posle nekog vremena počinje da klija i truli. Međutim, čak i kada krompir počne da klija, mnogi ljudi ne mare za to i odlučuju se da ga iskoriste za pripremu obroka.
Međutim, konzumiranje proklijalog krompira i nije tako zdravo. Razlog tome leži u činjenici da krompir u sebi sadrži jedinjenja kao što su solanin i čakonin. To su jedinjenja koja su zdrava u malim količinama i potpuno bezbedna. Međutim, klijanjem krompira nivo ovih jedinjenja u krompiru se povećava, što može negativno da utiče na zdravlje čoveka. Ovo predstavlja rizik da ćemo konzumirati previše ovih jedinjenja ako konzumirate krompir koji je proklijao.
Neželjeni efekti koji se obično javljaju sledećeg dana uključuju simptome kao što su nizak krvni pritisak, ubrzan rad srca, groznica, glavobolja i konfuzija.
Da li to znači da krompir koji je proklijao treba da bacite ili posadite? Ne nužno. Zapravo, sve zavisi od toga u kojoj je fazi proces klijanja. Samo treba da odsečete proklijale delove, a ono što je najvažnije, jeste da kada krompir proklija, ukus samog ploda se ne menja. Takođe, treba da obratite pažnju na boju krompira i tamne krugove na njegovoj površini.
Ukoliko je krompir promenio boju u zelenu, nemojte ga konzumirati. Ovo su znaci da su nivoi solanina i čakonina visoki i potencijalno opasni. Mnogo ljudi smatra da ako skuva ili ispeče krompir koji je pozeleno, to će ga spasiti od trovanja. Ali toplotna obrada ne uništrava otrov u proklijalom krompiru.
Da biste sačuvali krompir od klijanja, treba da bude u mrežici ili najlon kesi, ili u platnenoj torbi koja ne propušta svetlost.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem