Sirće je dobro poznato ne samo kao začin, već i kao univerzalno sredstvo koje je sjajno za čišćenje domaćinstva. Najčešće se koristi za tvrdokorne mrlje, ribanje sanitarija i osvežavanje boja mebla.

Ipak, mnoge domaćice vole da koriste sirće za ribanje gotovo svih površina, i ne sluteći da bi od toga mogle da imaju više štete nego koristi.

1. Pegla

Površina pegle, posebno one na paru, vremenom se prlja. Na nju mogu da se zalepe dlačice sa odeće, a ako je temperatura prilikom peglanja previsoka, garderoba koja nije od prirodnih materijala ume da se zalepi i pocrni. U želji da spasu peglu mnoge domaćice posežu za alkoholnim sirćetom, kojim natope krpicu i potom energično ribaju zaprljanu površinu pegle.

Stručnjaci upozoravaju da ovo nije dobro rešenje. Jer, iako brzo isparava, sirće može da ošteti zaštitni premaz, pa pegla više neće biti upotrebljiva i može vam napraviti trajnu štetu na omiljenoj odeći.

2. Ogledalo

Obično belo alkoholno sirće može da bude od velike pomoći u pranju prozora, međutim, nikada ga ne bi trebalo koristiti za glancanje ogledala. Naime, sirće može da prodre u tanki premaz i da ošteti srebrnu podlogu koja ogledalu daje sjaj.

3. Veš-mašina

Konačno, iako sirće može da pomogne u čišćenju veš-mašine, ono bi trebalo da se koristi svega dva-tri puta godišnje, uz sodu bikarbonu kroz proces pranja prazne mašine na najvišoj temperaturi. I sirće i sodu bikarbonu trebalo bi sipati u dozer, u odvojene pregrade, nikako u sam bubanj. Na ovaj način bubanj veš-mašine biće dezinfikovan, a garderoba koju potom budete prali imaće lepši miris.

Često ribanje gumenih i plastičnih delova veš-mašine krpicom koju ste prethodno natopili sirćetom može da izazove oštećenja koja utiču na rok trajanja veš-mašine.

A u nastavku teksta vam donosimo video sa nekoliko trikova za upotrebu sirćeta za čišćenje vašeg doma.

Izvor: Stvar ukusa

4 trika za čišćenje sa sirćetom Instagram/carolina.mccauley