Pijace i marketi obiluju svežim povrćem, pa je ovo idealna prilika da se iskoriste maksimalno. Kako je većini Srba omiljena destinacija za putovanje, a posebno letovanje, Grčka ne čudi da svi pokušavaju da rekreiraju jela upravo iz te zemlje.

Jedno od njih je i punjeni paradajz, ukusno i zasitno jelo za koje nije potrebno mnogo sastojaka, preterane veštine i truda.

Sastojci:

  • 7 paradajza
  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 100 g maslaca
  • 2 jajeta
  • 100 g pirinča
  • 2 kašike prezli
  • svež peršun
  • so, biber

Priprema:

Paradajz operite, isecite poklopce i izdubite unutrašnjost. Deo koji ste izvadili iz paradajza izgnječite. Na 50 g zagrejanog maslaca propržite sitno iseckani luk i dodajte mleveno meso. Sve dinstajte dok tečnost ne ispari, pa onda dodajte obareni pirinač, sitno iseckani peršun, biber i so. Posle 15 minuta dinstanja dodajte pasirani paradajz i ostavite na ringli još desetak minuta. Razmutite jaja, pa dodajte prohlađenoj smesi sa mlevenim mesom. Gotovim nadevom napunite paradajz, stavite poklopce i poređajte u dublju posudu za pečenje. Prelijte ostatkom maslaca, pospite prezlama i pecite na 180 stepeni oko sat vremena.

Izvor: Stvar ukusa