Ćufte su većini omiljeno jelo, koje su podjednako dobre i kada su u raznim sosevima. Mogu se jesti samostalno, sa testeninom, pire krompirom ili pirinčem, čak se mogu stavljati i u sendviče.
Ovo je jelo koje se priprema u skoro svim krajevima sveta i svaki način je podjednako ukusan. Ipak, uz klasične srpske ćutfe, jedan od najprimamljivijih recepata su one na grčki način, a njihov tajni sastojak je crno vino koje jelu daje poseban šmek.
Sastojci:
- 500 g govedine
- 2 kriške starog hleba
- 2 čena belog luka
- 1 glavica luka
- 100 ml crvenog vina
- 500 g paradajza pelata
- 100 ml goveđeg bujona
- maslinovo ulje
- peršun
- so, biber
Priprema:
Stari hleb stavite u veliku činiju i prelijte s malo vina, pa ostavite nekoliko minuta da se hleb natopi. Izvadite hleb i iscedite, a ostatak vina sačuvajte sa strane. U drugu činiju stavite mleveno meso, dodajte seckani crni i izgnječeni beli luk, seckani peršun, so, biber i natopljeni hleb. Smesu dobro umesite i ostavite da odstoji oko sat vremena. Vlažnim rukama vadite meso i oblikujte ćufte ovalnog oblika, otprilike pet centimetra dužine, pa ih na maslinovom ulju propržite sa svih strana. Pržene ćuftice ostavite sa strane, pa u tiganj sa ostatkom masnoće dodajte crveno vino, seckani pelat i goveđi temeljac, pa žačinite po ukusu. Kuvajte sos oko 15 minuta, potom dodajte pržene ćufte i sve kuvajte još 15 minuta.
Izvor: Telegraf.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem