Ćufte su većini omiljeno jelo, koje su podjednako dobre i kada su u raznim sosevima. Mogu se jesti samostalno, sa testeninom, pire krompirom ili pirinčem, čak se mogu stavljati i u sendviče.

Ovo je jelo koje se priprema u skoro svim krajevima sveta i svaki način je podjednako ukusan. Ipak, uz klasične srpske ćutfe, jedan od najprimamljivijih recepata su one na grčki način, a njihov tajni sastojak je crno vino koje jelu daje poseban šmek. 

Sastojci:

  • 500 g govedine
  • 2 kriške starog hleba
  • 2 čena belog luka
  • 1 glavica luka
  • 100 ml crvenog vina
  • 500 g paradajza pelata
  • 100 ml goveđeg bujona
  • maslinovo ulje
  • peršun
  • so, biber

Priprema:

Stari hleb stavite u veliku činiju i prelijte s malo vina, pa ostavite nekoliko minuta da se hleb natopi. Izvadite hleb i iscedite, a ostatak vina sačuvajte sa strane. U drugu činiju stavite mleveno meso, dodajte seckani crni i izgnječeni beli luk, seckani peršun, so, biber i natopljeni hleb. Smesu dobro umesite i ostavite da odstoji oko sat vremena. Vlažnim rukama vadite meso i oblikujte ćufte ovalnog oblika, otprilike pet centimetra dužine, pa ih na maslinovom ulju propržite sa svih strana. Pržene ćuftice ostavite sa strane, pa u tiganj sa ostatkom masnoće dodajte crveno vino, seckani pelat i goveđi temeljac, pa žačinite po ukusu. Kuvajte sos oko 15 minuta, potom dodajte pržene ćufte i sve kuvajte još 15 minuta. 

Izvor: Telegraf.rs