Proleće je vreme kada stiže sveže povrće, što je poželjno iskoristiti kako bi u organizam unosili što više zdravih namirnica bogatih vitaminima.

Musaku je verovatno pravila većina domaćica sa krompirom ili tikvicama, ali ovaj malo drugačiji recept će vas oduševiti, jer je ovako spremljena lepša od mnogih drugih varijanti ovog jela. Biće sočnija ako u klasičan preliv za musaku dodate jogurt. 

Sastojci:

  • 300 g mlevenog mesa
  • 300 g sveže boranije
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 3 jajeta
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • 5 paradajza
  • 200 ml jogurta
  • 150 g rendanog kačkavalja
  • peršun
  • so, biber

Priprema:

Iseckajte crni i beli luk na sitne kockice, a šargarepu na kolutiće. Na dve kašike ulja propržite i jedan i drugi luk i šargarepu, pa pospite kašičicom mlevene paprike. Kratko još propržite, ubacite mleveno meso i pržite još malo. Posle toga, dodajte očišćenu boraniju u sve to, promešajte, posolite po ukusu, poklopite i ostavite da se kuva još 15 minuta na tihoj vatri. Paradajz oljuštite. Podmažite vatrostalnu posudu i u nju stavite jedan red pardajza isečenom na kolutove, pa izručite smesu od mesa i boranije. Po vrhu stavite još jedan red paradajza. Za preliv umutite jaja sa pavlakom, dodajte jogurt, so, biber i malo seckanog peršuna. Po vrhu pospite rendanim kačkavaljem. Zagrejte rerenu na 220°C i pecite musaku 20 minuta, dok ne porumeni.

Izvor: Stvar ukusa