Jedno od tradicionalnih jela koje naše domaćice rado spremaju u raznim varijacijama na temu je i pileći paprikaš. Ovaj recept jedan od najboljih starinskih prepisa po kome su naše bake spremale ovo jelo.

Pileći paprikaš se u našim krajevima uglavnom sprema sa batacima i karabatacima, a mnoge domaćice ga parev i od pilećih krilaca.

Originalni recept, kako kažu iskusne domaćice, nasleđen od naših baka pravi se baš sa batacima i karabatacima, a savremene kuvarice neretko za ovu verziju paprikaša koriste i pileće belo meso.

Sastojci:

  • 3 bataka i 3 karabataka
  • 5 većih krompira
  • 1 glavica luka
  • 2 šargarepe
  • veza peršuna
  • 1 komad celera
  • 4 čena belog luka
  • 150 ml pasiranog paradajza
  • 2 lista lovora
  • malo ulja
  • 1 l vode
  • so, biber
  • aleva paprika

Priprema:

Povrće očistite i isecite. Luk i celer iseckajte na kockice, šargarepu na kolutove, a krompir na četvrtine ili šestine. Batake i karabatake odvojite ako ste kupili zajedno i posolite. Ulje umereno zagrejte i dodajte luk, kratko ha prodinstajte, dodajte šargarepu, iseckan peršun, celer, meso i krompir, pa nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte na umerenoj vatri, a povremeno pažljivo promešajte. Dok se jelo kuva, obavezno ga poklopite tako da ostane šerpa malo otvorena. Posle 35 minuta dodajte pasirani paradajz, mlevenu papriku, sitno seckani beli luk, lovor i začine. Kuvajte još 10 minuta, pa isključite ringlu, dodajte seckani peršun po vrhu i ostavite još 5 minuta na vrućoj ringli.

Izvor: Stvar ukusa