Specijalitet sa juga Srbije, tačnije Leskovca, mućkalica je omiljena u svim delovima naše zemlje. Jednostavno se priprema, a imaćete pravi gurmanski ručak koji će malo ko odbiti. Kako kažu domaćice iz ovog kraja, tajna je baš u mućkanju, tj. protresanju šerpe u kojoj se ovaj specijalitat sprema, nikako mešanju.
Sastojci:
- 700 g prošaranog svinjskog vrata
- 300 g paradajza pelata
- 6 crvenih paprika pečenih
- 3 glavice crnog luka
- 200 ml vode
- 2 lista lorbera
- so, biber, aleva paprika
- peršun
Priprema:
Meso začinite po ukusu, pa ga ispecite na roštilju ili teflonu bez ulja. Sitno naseckan luk propržite na ulju da se zastakli, pa dodajte papriku, a zatim i paradajz. Pržite sve zajedno dvadesetak minuta, uz povremeno dodavanje vode. Meso isecite na krupnije kocke a onda ga dodajte povrću i nastavite da dinstate jelo još desetak minuta. Mućkalicu ne bi trebalo mnogo mešati, nego samo povremeno protresti šerpu.Dodajte začine po ukusu. Po pravilu bi trebalo da bude ljuta, ali, ako ne volite, nemojte dodavati ljutu papriku. Preručite jelo u vatrostalnu ili zemljanu posudu i zapecite u rerni još desetak minuta. Pred sam kraj dodajte sitno naseckan peršun.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus