Jagnjetina se kod nas uglavnom sprema kada želite da nekoga dočekate i ugostite na najbolji mogući način. Bilo kako da se spremi, ukus je fantastičan. Postoje pak ljudi koji ne vole jagnjetinu baš zbog specifičnog mirisa koji ona ima ili mogu da je jedu, ali je iz istog razloga izbegavaju. Jagnjetina u mleku je posebna po tome što je miris jagnjećeg mesa ublažen, a jelo je samo po sebi pravi specijalitet. Meso je mekano, sočno, gotovo da se raspada, a povrće je najukusnije koje ste ikad probali.
Sastojci:
- 2 kg jagnjetine
- 600 g krompira
- 4 šargarepe
- 1 manji koren celera
- 4 čena belog luka
- 1 l mleka
- 2 lista lovora
- svež peršun
- so, biber
Priprema:
Jagnjetinu isecite na manje komade posolite i pobiberite, pa poređajte u dublju šerpu. Dodati naseckan beli luk, šargarepu isečenu na kolutove, celer i list lovora, pa sve to prelijte mlekom da ogrezne i stavite na šporet da se zagreva na umerenoj vatri. Kada mleko provri dodatno smanjite temperaturu i sve krčkajte poklopljeno oko sat vremena, vodeći računa da mleko ne pokipi. Za to vreme očistite krompir i isecite ga na krupnije kriške. Stavite ga u vatrostalnu ili još bolje zemljani sud za pečenje, pa preko njega prelijte jagnjetinu sa povrćem. Pokrijte aluminijusmkom folijom i pecite u rerni na 200 stepeni oko sat vremena. Pred kraj skinite foliju da jelo dobije lepu zapečenu koricu. Pre služenja ukrasite sveže seckanim peršunom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem