Specijalitet zlatiborskog kraja zasigurno je komplet lepinja, koja je u trim krajevima poznata i kao "lepinja na sve". Taj naziv je ponela još pre Drugog svetskog rata i to najverovatnije po tome što su majstori, koji su je najčešće jeli, stalno slali decu da im kupe lepinje sa jajima, kajmakom i pretopom, ali im je izgleda bilo jednostavnije da kažu "lepinja sa sve". 

Po pravilu, ovaj specijalitet se sprema sa jagnjećim ili prasećim pretopom, ali ako nemate pretop stavite malo više kajmaka. Bitno je da kajmak bude star, po mogućstvu zlatiborski ili užički, jer je važno da se tokom pečenja otopi.

Najlepša je od domaće lepinje, ali ako vam je lakše ne morate sami da ih mesite, nego koristite kupovne.

Sastojci:

Za lepinje:

  • 600 g brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 40 g svežeg kvasca
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera

Za punjenje:

  • 4 jajeta
  • 8 kašika starog kajmaka
  • 12 kašika pretopa

Priprema:

U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, razmutite i ostavite da se aktivira. U činiji stavite prosejano brašno, dodajte so, ulje i aktiviran kvasac, pa zamesite mekano testo. Pokrijte čistom krpom i ostavite sat vremena da odmori. Nakon tog atesto prebacite na pobrašnavljenu podlogu i podelite na četiri jednaka dela. Rukama malo rastanjite testo u obliku lepinje, pa ih pecite na 200 C nekih 15-ak minuta. Poprskajte ih vodom i pokrijte, pa ostavite da se ohlade. Prerežite gornji deo i "poklopac" stavite sa strane. Jaja umutite sa kajmakom, diretno u lepinji i vratite ih u rernu da se peku još 10 minuta. Kad su gotove sklonite gornji deo, svaku od njih zalijte sa po tri kašike pretopa i servirajte dok su još vruće.

Izvor: Stvar ukusa