Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZLATIBORSKA KOMPLET LEPINJA: Pravi gastronomski užitak koji se jede prstima - biće sočna iznutra i hrskava spolja

Komplet lepinju možete napraviti kod kuće bez puno muke.

 Komplet lepinja Izvor: Shutterstock

Specijalitet zlatiborskog kraja zasigurno je komplet lepinja, koja je u trim krajevima poznata i kao "lepinja na sve". Taj naziv je ponela još pre Drugog svetskog rata i to najverovatnije po tome što su majstori, koji su je najčešće jeli, stalno slali decu da im kupe lepinje sa jajima, kajmakom i pretopom, ali im je izgleda bilo jednostavnije da kažu "lepinja sa sve". 

Po pravilu, ovaj specijalitet se sprema sa jagnjećim ili prasećim pretopom, ali ako nemate pretop stavite malo više kajmaka. Bitno je da kajmak bude star, po mogućstvu zlatiborski ili užički, jer je važno da se tokom pečenja otopi.

Najlepša je od domaće lepinje, ali ako vam je lakše ne morate sami da ih mesite, nego koristite kupovne.

Sastojci:

Za lepinje:

  • 600 g brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 40 g svežeg kvasca
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera

Za punjenje:

  • 4 jajeta
  • 8 kašika starog kajmaka
  • 12 kašika pretopa

Možda će vas zanimati

Priprema:

U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, razmutite i ostavite da se aktivira. U činiji stavite prosejano brašno, dodajte so, ulje i aktiviran kvasac, pa zamesite mekano testo. Pokrijte čistom krpom i ostavite sat vremena da odmori. Nakon tog atesto prebacite na pobrašnavljenu podlogu i podelite na četiri jednaka dela. Rukama malo rastanjite testo u obliku lepinje, pa ih pecite na 200 C nekih 15-ak minuta. Poprskajte ih vodom i pokrijte, pa ostavite da se ohlade. Prerežite gornji deo i "poklopac" stavite sa strane. Jaja umutite sa kajmakom, diretno u lepinji i vratite ih u rernu da se peku još 10 minuta. Kad su gotove sklonite gornji deo, svaku od njih zalijte sa po tri kašike pretopa i servirajte dok su još vruće.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

pročitajte još:

Više na ovu temu

Komentari 3

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Lepinja je Užička od kada postoji pa do danas. Sve koje probaš na Zlatiboru su ravne kataklizmi. Na Zlatiboru sve što prisvoje to i pokvare , pa su tako u Užičku komplet lepinju stavili pršutu i tako je nazvali zlatiborska. Čekamo još trenutak kada će jagnjeće pecenje da posecere i da ga nazovu zlatiborsko jagnjeće pečenje.

Sandra

Holesterol bomba

Užičanin

Lepinja je užička. Može se ona praviti i u Beogradu ali nije beogradska već užička. Postoji pekara u Užicu koja ima sertifikat i žig, zaštićen proizvod te pekare.

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti