Konačno je sezona omiljenog letnjeg povrća - tikvica. Od njih možemo da pravimo najrazličitija jela, pa tako možemo da zaboravimo na kiseli kupus i zelje, jer vam sada predlažemo fantastičan recept za sarmice od tikvica. Peče se samo 15 minuta, pa je i brzo gotovo, a ako vam je malo poslužite i pečeni mladi krompir. U nastavaku testa imate recept i za jedno i za drugo, pa uživajte u fenomenalnom ukusu.
Sastojci:
- 2 tikvice
- 3 sušena paradajza (po želji)
- 15 maslina
- svež bosiljak
- 1 čen belog luka
- 30 g prezli
- 100 g rikota sira
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 crni luk
- 150 ml paradajz sosa
- 80 g mocarele
Za prilog:
- 1 kg krompira
- 2 čena belog luka
- francusko začinsko bilje
- origano
- mirođija
Priprema:
Tikvice isecite na baš tanke šnite. Odvojite par komada koji su vam se raspali i stavite u blender, a ostatak premažite uljem i posolite, pa ostavite sa strane nekih 10-15 minuta. U blender dodajte sušeni paradajz, bosiljak, beli luk i masline, pa sve dobro izblendirajte da dobijete kašastu smesu. Zatim dodajte prezle i rikotu i opet dobro izblendirajte. Na kraju dodajte maslinovo ulje i promešajte. Crni luk isecite, pa propržite i sipajte paradajz sos. Sipajte po dnu tepsije i lepo rasporedite. Uzmite četiri šnite tikvica i poređajte jednu do druge, da se malo preklapaju, a zatim sipajte kašiku smese i urolajte. Ređajte u tepsiju i pospite rendanom mocarelom. Pecite na 180°C oko 15 minuta.
Ako želite i prilog, onda dobro operite mladi krompir i poređajte u tepsiju, a zatim dodajte origano, začinsko bilje, so, biber, secaknu mirođiju i mleveni beli luk, a zatim prelijte maslinovim uljem. Dobro promešajte i pecite na 200°C oko 35 minuta. Povremeno promešajte kormpir.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem