Lubenica je mnogima leti najdraže voće jer je vrlo osvežavajuća. Zbog toga je većini ljudi najlogičnije da je, kako bi duže trajala i bila hladna kad poželimo da je jedemo, čuvamo u frižideru. Međutim, stručnjaci kažu da to zapravo i nije uvek najbolje mesto.

Oni savetuju da lubenicu koja nije sasvim zrela ostavite na sobnoj temperaturi, ali van direktnog sunčevog svetla jer će tako ona zadržati svoje hranjive materije i ukus, dok će u frižideru brže izgubiti ukus i boju.

U sobi koja je umerene temperature ili lagano klimatizovana, lubenica će izdržati i do dve nedelje.

Ako je vaša lubenica već zrela, a nemate vremena da je pojedete, nemojte je seći. U tom slučaju stavite celu lubenicu u frižider, gde može ostati sveža još dve do tri nedelje. Na ovaj način niska temperatura će usporit proces zrenja.

Frižider je dobra opcija i ako je lubenica već isečena, a tada treba staviti komade u hermetički zatvorenu posudu za skladištenje hrane ili u plastičnu foliju, kako biste sačuvali teksturu i sočnost, ali i kako bi komadi lubenice upili što manje drugih mirisa iz frižidera.

Izvor: Stvar ukusa