Lubenica je mnogima leti najdraže voće jer je vrlo osvežavajuća. Zbog toga je većini ljudi najlogičnije da je, kako bi duže trajala i bila hladna kad poželimo da je jedemo, čuvamo u frižideru. Međutim, stručnjaci kažu da to zapravo i nije uvek najbolje mesto.
Oni savetuju da lubenicu koja nije sasvim zrela ostavite na sobnoj temperaturi, ali van direktnog sunčevog svetla jer će tako ona zadržati svoje hranjive materije i ukus, dok će u frižideru brže izgubiti ukus i boju.
U sobi koja je umerene temperature ili lagano klimatizovana, lubenica će izdržati i do dve nedelje.
Ako je vaša lubenica već zrela, a nemate vremena da je pojedete, nemojte je seći. U tom slučaju stavite celu lubenicu u frižider, gde može ostati sveža još dve do tri nedelje. Na ovaj način niska temperatura će usporit proces zrenja.
Frižider je dobra opcija i ako je lubenica već isečena, a tada treba staviti komade u hermetički zatvorenu posudu za skladištenje hrane ili u plastičnu foliju, kako biste sačuvali teksturu i sočnost, ali i kako bi komadi lubenice upili što manje drugih mirisa iz frižidera.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus