Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVI MISLE DA SE ČOKOLADNI GANAŠ TEŠKO PRAVI, A LAKO JE! Glazura koja uspeva i početnicima, a biće kao iz poslastičarnice

Autor Marija Brčić

Napravite najbolju čokoladnu glazuru uz nekoliko lakih trikova.

 Kako se pravi čokoladna glazura Izvor: Shutterstock

Čokoladni ganaš se koristi za prelivanje torti, kao nadev za različite vrste kolača. Mnogi misle da je teško napraviti čokoladni ganaš u kućnim uslovima, ali to uopšte nije tako. Kako bi napravili zaista lep ganaš, potrebna su vam samo dva proizvoda - čokolada i slatka pavlaka.

Tajna kod pripreme čokoladnog ganaša je korišćenje samo kvalitetnih namirnica. Kako bi vaš čokoladni ganaš bio zaista dobar, najbolje je da koristite tamnu čokoladu sa najmanje 70% kakaa. Razume se, možete da koristite i mlečnu čokoladu, ali ćete tada morati da smanjite količinu pavlake. Čokolada za kuvanje se ne može koristiti kod pripreme čokoladnog ganaša.

Tačne količine čokolade i pavlake zavise od toga za šta ćete iskoristiti gotov ganaš. Ako ćete njime prelivati tortu ili drugu vrstu slatkiša, trebaće vam 100 g čokolade i 200 ml pavlake.

Možda će vas zanimati

Ako želite da čokoladni ganaš koristite kao nadev za recimo slatke kornete, trebaće vam 200 g crne čokolade i 100 ml pavlake. 

Kako se pravi čokoladni ganaš?

Količina čokolade, koja vam je potrebna u zavisnosti od namene, treba da se naseče na male komade i da je zatim stavite u posudu.

Pavlaku sipajte u šerpu i stavite je na vatru da se zagreje. Malo pre nego što prokuva u pavlaku dodajte čokoladu i skinite sa vatre. Sačekajte oko 10 sekundi i počnite da mešate drvenom kašikom dok se čokolada potpuno ne istopi. Smesa treba da bude glatka i jednolična.

Za prelivanje torte, čokoladni ganaš se ostavlja da se malo ohladi i onda se sipa na sredinu torte i lagano se ravnom špatulom razmazuje po celoj torti.

Za nadev, čokoladni ganaš takođe treba da se ostavi u frižideru, kako bi očvrsnuo. Pre nego što ga iskoristite, pažljivo ga umutite mikserom. Mutite ga sasvim malo, kako se ne bi zgrudvao.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti