Čokoladni ganaš se koristi za prelivanje torti, kao nadev za različite vrste kolača. Mnogi misle da je teško napraviti čokoladni ganaš u kućnim uslovima, ali to uopšte nije tako. Kako bi napravili zaista lep ganaš, potrebna su vam samo dva proizvoda - čokolada i slatka pavlaka.
Tajna kod pripreme čokoladnog ganaša je korišćenje samo kvalitetnih namirnica. Kako bi vaš čokoladni ganaš bio zaista dobar, najbolje je da koristite tamnu čokoladu sa najmanje 70% kakaa. Razume se, možete da koristite i mlečnu čokoladu, ali ćete tada morati da smanjite količinu pavlake. Čokolada za kuvanje se ne može koristiti kod pripreme čokoladnog ganaša.
Tačne količine čokolade i pavlake zavise od toga za šta ćete iskoristiti gotov ganaš. Ako ćete njime prelivati tortu ili drugu vrstu slatkiša, trebaće vam 100 g čokolade i 200 ml pavlake.
Ako želite da čokoladni ganaš koristite kao nadev za recimo slatke kornete, trebaće vam 200 g crne čokolade i 100 ml pavlake.
Kako se pravi čokoladni ganaš?
Količina čokolade, koja vam je potrebna u zavisnosti od namene, treba da se naseče na male komade i da je zatim stavite u posudu.
Pavlaku sipajte u šerpu i stavite je na vatru da se zagreje. Malo pre nego što prokuva u pavlaku dodajte čokoladu i skinite sa vatre. Sačekajte oko 10 sekundi i počnite da mešate drvenom kašikom dok se čokolada potpuno ne istopi. Smesa treba da bude glatka i jednolična.
Za prelivanje torte, čokoladni ganaš se ostavlja da se malo ohladi i onda se sipa na sredinu torte i lagano se ravnom špatulom razmazuje po celoj torti.
Za nadev, čokoladni ganaš takođe treba da se ostavi u frižideru, kako bi očvrsnuo. Pre nego što ga iskoristite, pažljivo ga umutite mikserom. Mutite ga sasvim malo, kako se ne bi zgrudvao.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem