Većina će nakon što oljušti beli luk jednostavno baciti te ljuske, ne razmišljajući da one zapravo mogu biti korisne. I to, ni manje ni više, nego za supu. Jednostavno je dodajte svim sastojcima za supu i skuvajte.

Izvadite je tokom proceđivanja supe. Ako se bojite prejakog ukusa, dodajte samo kašičicu do dve ljuski, a ako volite jak ukus belog luka možete staviti i celu šaku.

Supu možete da skuvate i samo od ljuski belog luka. Gotova je već za 10-15 minuta nakon što voda počne da ključa. Tečnost koju ovako dobijete možete iskoristiti i za kuvanje pirinča ili dodatak raznim sosovima, a možete je odmah pojesti kao supu, uz dodatak rezanaca ili knedli po želji.

Ljuske od belog luka nakon što ga očistite zato nemojte baciti, već ih stavite u kesu i iskoristite. Bacite samo one komade koji su prljavi. Ona obiluje fenilpropanoidima koji su puni antioksidansa. Zato je odlična za imunitet i ima antikancerogena svojstva. Mnogi stručnjaci se slažu da ljuska ima više vrednih materija od samog luka.

Još ideja za korišćenje ljuski od belog luka

1. Stavite ih u zamrzivač i iskoristite za gulaše, pasulj, posne i mesne čorbe i supe. 

2. Dodajte cele neočišćene čenove tokom kuvanja i pojedite ih, sugerišu stručnjaci. Možete ih peći s krompirima i mesom ili dodati u variva poput pasulja.

3. Za čaj: stavite ljuske belog luka u kuglicu i uronite u kipuću vodu. Ostavite par minuta.

4. Ispecite beli luk u ljusci i dodajte jelima. Cele glavice belog luka, nakon što ste skinuli prve prljave slojeve ljuske, umotajte u alu-foliju i pecite u pećnici 40-ak minuta na 180 stepeni. Tako ispečenog možete ga čuvati u frižideru do sedam dana ili u zamrzivaču do šest nedelja.

Izvor: Stvar ukusa