Zagorelo mleko je dosta neprijatna stvar u domaćinstvu. Osim da se očisti, potrebno je da ukloni i ostatak masnoće i neprijatan miris. Evo nekoliko saveta kako to može da se uradi.

Miris zagorelog mleka na šporetu brzo se širi po celoj kući i dosta je neprijatan. Da bi se to izbeglo, mleko se odmah pokrijte vlažnom novinom, a odozgo se naprskajte sirćetom. Kisela konzistencija ima svojstvo da apsorbuje neprijatne mirise.

Sudovi u kojima vam je mleko zagorelo se najlakše peru tako što ste ih prethodno ostavili da se namaču u vodi i u nju ste prosejali pepeo od drveta.

Drugo sredstvo za pranje posuđa sa zagorelim mlekom, posebno staklenog i keramičkog, je voda u kojoj ste skuvali neoguljeni krompir. Dno zagorelih šerpi, tiganja itd. mogu da se očiste tako što se pospu debelim slojem soli za kuvanje i ostave se da odstoje otprilike 3-4 sata. Nakon toga zagoreli sloj se lako skida bez preteranog struganja i muke. 

Zagorelo mleko nemojte nipošto bacati, evo kako da ga spasite:

Ako je mleko zagorelo, nemojte ga odmah bacati. Ni u kakvom slučaju nemojte ga mešati kašikom. Prosto ga prespite odmah u čistu posudu i pokrijte ga mokrom krpom, nakon čega ga stavite da ponovo proključa. 

Ukus zagorelog mleka pak može da se popravi tako što se u njega dodaje malo soli, a posuda sa mlekom se stavlja u veću posudu sa hladnom vodom.

Kako da mleko ne zagori:

Da mleko ne bi zagorelo potrebno je da se pridržavate određenih saveta prilikom kuvanja mleka. Proces treba da se vrši u šerpi sa debljim dnom da ne bi zagorelo. 

Najmanja verovatnoća da će mleko zagoreti je u bakarnoj posudi prethodno ispranoj hladnom vodom.  Ako često kuvate mleko kod kuće, najbolje je da se to odvija u posebnoj šerpi za mleko, s obzirom na to da vruće mleko ima svojstvo da upija svaki miris.

Izvor: Stvar ukusa