Sastojci:

  • 1,5 – 2 kg dimljene šunke (sa ili bez kosti)
  • 2 kašike senfa 
  • 5 karanfilića (opciono, za dodatnu aromu)

Za glazuru:

  • 100 g meda
  • 50 g smeđeg šećera
  • 2 kašike soka od pomorandže
  • 1 kašika soka od limuna
  • ½ kašičice cimeta
  • ½ kašičice đumbira u prahu
  • Prstohvat bibera

Priprema:

Uskrs je savršena prilika da na trpezi zablista sočno i aromatično meso koje će okupiti porodicu oko svečanog stola. Ova uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom donosi idealan balans slatko-slanih ukusa, dok kombinacija začina i citrusa daje neodoljivu hrskavu koricu. Jednostavna za pripremu, a bogata ukusom, postaje pravi praznični specijalitet koji će svi obožavati.

Savet:

Za još bogatiji ukus, nakon prvog premazivanja glazurom, možete dodati malo maslaca na vrh šunke – to će doprineti hrskavosti korice i dodatnoj sočnosti mesa. Takođe, ako želite intenzivniji miris i ukus citrusa, u glazuru možete dodati i malo rendane korice pomorandže ili limuna.

Rernu zagrejati na 180°C. Ako šunka ima kožicu, lagano je zaseći nožem u obliku dijamanta, pazeći da se ne zaseče preduboko u meso. Premazati celu šunku senfom, a zatim pobosti karanfiliće u zasečene delove (opciono, za aromu).

U manjoj šerpi zagrejati med, smeđi šećer, sok od pomorandže i limuna, cimet, đumbir i biber. Kuvati na laganoj vatri uz mešanje dok se ne dobije gust sirupasti preliv (oko 5 minuta).

Šunku staviti u pleh obložen papirom za pečenje ili aluminijumskom folijom. Peći otprilike 45 minuta do 1 sat, povremeno prelivajući glazurom svakih 15 minuta. Pred kraj pečenja pojačati temperaturu na 200°C i peći još 10 minuta kako bi se stvorila hrskava korica. Ostaviti šunku da odstoji 10 minuta pre sečenja. Seći na tanke kriške i služiti uz priloge poput krompira, prolećne salate ili pečenog povrća.

Bonus video

Uskršnji zečevi od testa Izvor: Uskršnji zečevi od testa