Sastojci:
- 1,5 – 2 kg dimljene šunke (sa ili bez kosti)
- 2 kašike senfa
- 5 karanfilića (opciono, za dodatnu aromu)
Za glazuru:
- 100 g meda
- 50 g smeđeg šećera
- 2 kašike soka od pomorandže
- 1 kašika soka od limuna
- ½ kašičice cimeta
- ½ kašičice đumbira u prahu
- Prstohvat bibera
Priprema:
Uskrs je savršena prilika da na trpezi zablista sočno i aromatično meso koje će okupiti porodicu oko svečanog stola. Ova uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom donosi idealan balans slatko-slanih ukusa, dok kombinacija začina i citrusa daje neodoljivu hrskavu koricu. Jednostavna za pripremu, a bogata ukusom, postaje pravi praznični specijalitet koji će svi obožavati.
Rernu zagrejati na 180°C. Ako šunka ima kožicu, lagano je zaseći nožem u obliku dijamanta, pazeći da se ne zaseče preduboko u meso. Premazati celu šunku senfom, a zatim pobosti karanfiliće u zasečene delove (opciono, za aromu).
U manjoj šerpi zagrejati med, smeđi šećer, sok od pomorandže i limuna, cimet, đumbir i biber. Kuvati na laganoj vatri uz mešanje dok se ne dobije gust sirupasti preliv (oko 5 minuta).
Šunku staviti u pleh obložen papirom za pečenje ili aluminijumskom folijom. Peći otprilike 45 minuta do 1 sat, povremeno prelivajući glazurom svakih 15 minuta. Pred kraj pečenja pojačati temperaturu na 200°C i peći još 10 minuta kako bi se stvorila hrskava korica. Ostaviti šunku da odstoji 10 minuta pre sečenja. Seći na tanke kriške i služiti uz priloge poput krompira, prolećne salate ili pečenog povrća.
Bonus video
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem