Sastojci:

  • kuvana jaja
  • papirne salvete sa šarama po izboru
  • belanca (po potrebi, za leplenje)
  • ulje
Trik da vam jaja ne pucaju prilikom kuvanja:

Izbor temperature vode zavisi od toga gde i na kojoj temperaturi su jaja čuvana. Ako su bila u frižideru, preporučuje se da ih stavite u hladnu vodu. Nagla promena temperature može izazvati pucanje ljuske, jer najvažnije je u kakvu vodu ih stavljate.

Kako izbeći pucanje jaja:

* Ne ubacujte jaja iz frižidera u vrelu vodu
* Počnite da kuvate u hladnoj vodi
* Dodajte malo soli u vodu

Zapamtite da je optimalno vreme kuvanja, za tvrdo kuvana jaja 7-10 minuta.

Recept za najlepša dekupaž jaja:

Da biste napravili uskršnja jaja pomoću dekupaž tehnike, biće vam potrebna bela kuvana jaja i ukrasne salvete sa šarama. Odvojite svaku salvetu i ostavite samo gornji sloj sa šarom. Pažljivo istrgajte rukama fragment crteža koji vam se sviđa, možete ga iseći i makazama, ali pocepane ivice se skladnije povezuju jedna sa drugom.

Salvete sa malim uzorkom najbolje su za dekupaž jaja. I cvetni dizajn i razni ukrasi izgledaju lepo na jajima. Nakon što ste pripremili crteže, uzmite belanca i malo ga umutite viljuškom. Izrezanu sliku stavite na kuvano jaje i zalepite je odozgo četkicom natopljenom belancetom.

Na ovaj način ukrasite celo jaje. Najbolje je koristiti ukrasne salvete sa belom ili svetlom pozadinom. Nakon što ste ukrasili celo jaje, stavite ga na tanjir i ostavite da se osuši. Nakon što se sva jaja osuše, podmažite ih sa malo ulja za sjaj. Uživajte! Možda ćete želeti da probate i modernu tehniku farbanja uskršnjih jaja za tradicionalnu šaru.

Pročitajte kako da ofarbate uskršnja jaja svilom

BONUS VIDEO

Kako se farbaju jaja  Izvor: Kako se farbaju jaja

StvarUkusa