Kako ćete vi ove godine bojiti uskršnja jaja? Osim čuvarkuće, koja po pravoslavnoj tradiciji mora da bude crvene boje, koje su vam omiljene šare? Većina domaćinstava u Srbiji često bira tehniku bojenja uskršnjih jaja lukovinom, sve su popularnija i ona svetlucava koja se farbaju vinom i šećerom, a hit na internetu su jaja u pastelnim bojama za koja se koristi šlag. Postoji i jedna novija "caka", a to je farbanje jaja svilom. Zvuči luksuzno i to s razlogom. Ovako oslikana jaja za Uskrs su zaista jedinstvena a, zapravo, veoma jednostavna za pripremu. 

Na sajtu Marte Stjuart naći ćete pregršt ideja za bojenje i tehnika farbanjauskršnjih jaja, a tehnika koja nas je oborila s nogu je upravo ova sa komadićima svile. Potrebni su vam parčići svile, najbolje sa nekom zanimljivom šarom, možete da isečete neki stari šal, ešarpu, pa i kravatu koja je izašla iz mode. Kada pripremite jaja za bojenje, kuvate ih nekih 20ak minuta i dok tečnost blago vri, šare se prenose na ljusku, ostavljajući prelepi otisak.

Šta je potrebno?

  • Svileni materijal sa printom
  • Tvrdo kuvana jaja
  • Makaze za tkaninu
  • Bela tkanina
  • Konopac
  • Sirće

Kako se farbaju svilena jaja za Uskrs?

Isecite kvadrat svile veći od jajeta. Postavite tkaninu štampanom stranom prema gore, i stavite jaje u centar. Čvrsto umotajte svilu oko jajeta (što je moguće čvršće, inače će na kraju šara izgledati razmazano). Uvežite konopcem ili gumicom. Postavite svilom umotano jaje na komad bele tkanine (isečene sa stare majice ili čaršava). Umotajte i učvrstite kao u prvom koraku. Ponovite za svako jaje.

Stavite jaja u šerpu. Napunite vodom dok jaja ne budu pokrivena, dodajte 3 kašike belog sirćeta, i stavite na srednju vatru. Pustite da provri, zatim smanjite vatru i kuvajte 20 minuta. Izvadite jaja, ostavite da se ohlade, i odmotajte. Prebrišite ofarbana jaja krpom natopljenom uljem kako bi se lepo sijala. 

BONUS VIDEO:

Šaranje jaja lakom za nokte TikTok/soylumallea

StvarUkusa/M.G.