Jaja se tradicionalno farbaju na Veliki petak, a svi znaju da prvo mora da bude crveno. Ono simbolizuje prolivenu krv Isusa Hrista prilikom mučenja, a u narodu je poznato kao čuvarkuća i čuva se do sledećeg Uskrsa. Ovu tradiciju poštuju i Grci koji farbaju jaja na malo drugačiji način, ali to je sigurna tehnika koja će omogućiti dugu postojanost boje. Umesto da se kuvaju u crvenoj boji, oni ih samo ostave 5 do 10 minuta da je upijaju, a posle ih obavezno premazuju uljem.
- Sastojci:
- 12 braon jaja
- 4 šolje vode
- 1 šolja sirćeta
- 1 pakovanje crvene boje za jaja
- kapljica ulja
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, pa kada proključa dodajte jaja i sirće. Smanjite vatru da ključa, poklopite šerpu i ostavite da se kuvaju 15 minuta. Zatim pažljivo prebacite jaja u posudu sa ledenom vodom i ostavite još 5-10 minuta. U šolju sipajte boju, pa dodajte vodu u kojoj su se jaja kuvala. Dobro promešajte, pa sipajte nazad u šerpu. Vratite jaja u vodu sa bojom i ostavite nekih 5-10 minuta. Izvadite ih na tanjir koji ste obložili ubrusima i ostavite da se osuše. Sipajte ulje na vatu i premažite svako jaje.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus