Jaja se tradicionalno farbaju na Veliki petak, a svi znaju da prvo mora da bude crveno. Ono simbolizuje prolivenu krv Isusa Hrista prilikom mučenja, a u narodu je poznato kao čuvarkuća i čuva se do sledećeg Uskrsa. Ovu tradiciju poštuju i Grci koji farbaju jaja na malo drugačiji način, ali to je sigurna tehnika koja će omogućiti dugu postojanost boje. Umesto da se kuvaju u crvenoj boji, oni ih samo ostave 5 do 10 minuta da je upijaju, a posle ih obavezno premazuju uljem. 

  • Sastojci:
  • 12 braon jaja
  • 4 šolje vode
  • 1 šolja sirćeta
  • 1 pakovanje crvene boje za jaja
  • kapljica ulja

Priprema:
U šerpu sipajte vodu, pa kada proključa dodajte jaja i sirće. Smanjite vatru da ključa, poklopite šerpu i ostavite da se kuvaju 15 minuta. Zatim pažljivo prebacite jaja u posudu sa ledenom vodom i ostavite još 5-10 minuta. U šolju sipajte boju, pa dodajte vodu u kojoj su se jaja kuvala. Dobro promešajte, pa sipajte nazad u šerpu. Vratite jaja u vodu sa bojom i ostavite nekih 5-10 minuta. Izvadite ih na tanjir koji ste obložili ubrusima i ostavite da se osuše. Sipajte ulje na vatu i premažite svako jaje.  

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE