Jagnjetina se obično služi za svečani uskršnji ručak sa krompirom i salatom. Ako i ove godine želite da napravite savršen svečani ručak, naš predlog je francuski recept star vekovima. Priprema je nikad jednostavnija, a meso je toliko sočno da nećete moći da prestanete da jedete. Francuzi su nekada jagnjeći but užetom kačili iznad kamina i tako ga pekli, a ispod je bila posuda sa krompirom. Tako su sokovi sa mesa kapljali direktno na ovo povrće i tako mu poboljšavali ukus. U nastavku teskta je recept koji na najjednostavniji način dočarava ovaj proces, pa ćete tako u rerni ispeći meso i krompir savršenog ukusa. Sastojke za ovo jelo ima skoro svaka domaćica, a sa minimalno uloženog truda napravićete klasično jelo koje će svakoga oduševiti.

  • Sastojci:
  • 1 jagnjeći but 
  • 4 kašike putera
  • 1/2 kašičice sušenog timijana
  • 1 kašičica sušenog ruzmarina
  • 8-10 čenova belog luka
  • 2 velika crna luka
  • 1 kg krompira
  • 200 g slanine
  • 1 l pilećeg bujona

Priprema:

U većoj posudi na malo maslinovog ulja propržite crni luk isečen na rebarca i timijan. Kada omekša dodajte seckanu slaninu i 4 očišćena i cela čena belog luka. Nakon minut dodajte krompir isečen na kolutove. Promešajte, pa sipajte bujon (jednu kocku supe pomešajte sa litar vrele vode). Posolite i pobiberite, pa isključite šporet. Meso zasecite na par mesta, pa u svaki prorez ubacite po čen očišćenog belog luka. Čenovi moraju da budu dobro ugurani, tako da ih ne vidite. Dobro posolite i pobiberite meso. Istopite puter, pa lepo premažite meso sa svih strana, pa ga pospite ruzmarinom. Stavite meso direktno na rešetku, pa pecite u zagrejanoj rerni (sa ventilatorom) na 180°C oko 90 minuta. Krompir stavite u isto vreme, ali ispod mesa. Izvadite meso iz rerne i ostavite da odmori još pola sata, pa služite. Prijatno!

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE