Jagnjetina se po tradiciji služi za uskršnji ručak, a ako želite da je spremite na brzinu, onda je ovo pravi recept za vas. Izaberite jagnjeće kotlete, pa ih brzinski ispecite, a onda i kratko propržite. Ovako pripremljeno jagnjeće meso je izuzetno sočno, a služi se sa sosom od senfa. 

Sastojci:

  • 8 isečenih jagnjećih kotleta
  • 1/2 crnog luka
  • 8 grančica timijana
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 1 kašika biljnog ulja, plus 1 kašika
  • Za sos od senfa:
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika neslanog putera
  • 1 šalotka
  • 75 g dižon senfa
  • 1 kašika senfa od celog zrna
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1/4 kašičice braon šećera

Najbrži recept za jagnjetinu:

17:29
Korak 1

Marinirajte meso

Stavite kotlete u dubok pleh zajedno sa isečenim crnim lukom, timijanom, belim lukom, pospite biberom, a možete i tucanom paprikom, pa prelijte limunovim sokom. Sipajte i kašičicu ulja i začinite po želji, pa dobro sve sjedinite. Pokrijte folijom i ostavite da se marinira najmanje 4 sata, najbolje preko noći.

17:30
Korak 2

Pecite jagnjetinu

Zagrejte rernu na 140°C. Izvadite pleh iz frižidera i ostavite na sobnoj temepraturi nekih pola sata. Dodajte malo vode u pleh, ponovo pokrijte folijom i pecite 15 minuta dok se kotleti ne omekšaju. Sklonite sve sastojke sa mesa (timijan i začine).

17:30
Korak 3

Pržite jagnjetinu

Preostalo ulje sipajte u tiganj i zagrejte. Zatim dodajte kotlete i pržite po minut sa svake strane. Prebacite na tanjir i ostavite da se ohlade.

17:30
Korak 4

Napravite sos

Dok kotleti odmaraju, počnite sa sosom. Stavite ulje i puter u tiganj na laganoj-srednjoj vatri. Kada se otopi, kuvajte ljutiku 5-6 minuta ili dok ne omekša. Sklonite sa vatre i dodajte senf, limunov sok i šećer. Procedite sokove koji su ostali od odmorenog jagnjetine sa 1 kašikom vode i umutite, lagano začinite po ukusu. Poslužite sa kotletima ukrašenim timijanom.

Pročitajte i ovo: Kako se sprema i bira jagnjetina za Uskrs

BONUS VIDEO: 

Pileće ćufte iz blendera Instagram/foodiies_lifee

StvarUkusa/S.B.