Da bi se umesila meka i vazdušasta pogača, obično je potrebno nešto više vremena, ali i znanje i veština domaćice. Ukoliko nemate ni jedno ni drugo, probajte najjednostavniji recept za mekanu pogaču koju može svako da napravi. Nema čekanja da testo naraste, brzo se mesi i peče, idealna je za Uskrs "u poslednji čas". Ukoliko ne izdržite da sačekate do ručka, mekanu i vruću pogaču možete da služite za doručak, a dobra vest je da ćete imati vremena da napravite novu za "glavnu trpezu".
Sastojci:
- 500 g brašna
- 100 ml jogurta
- 250 ml kisele vode
- 1 kašičica soli
- Za premazivanje:
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
Recept za brzinsku uskršnju pogaču:
Umesite testo
U posudi pomešajte prosejano brašno i so, pa sipajte jogurt i postepeno sipajte kiselu vodu. Umesite mekano testo i oblikujte loptu. Malo je rukama pritisnite.
Zagrejte tepsiju
Ubacite tepsiju u rernu i uključite je na 250°C. Kada se tepsija zagreje, ubacite testo koje ste nauljili i na par mesta izbockali viljuškom.
Pecite
Premažite pogaču umućenim žumancetom i mlekom, pa pecite nekih pola sata. Umotajte je u krpu i ostavite da odmori 10 minuta, pa služite.
Pročitajte i ovo: Uskršnja venac pogača
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Najmekši medenjaci koji se tope u ustima
Krompir čamci punjeni belim mesom i sirom
Prhki keksići sa mandarinom
Originalna italijanska pesto pasta
Kako da napravite domaći somun