Sastojci:

  • 2 jajeta, umućena
  • so, i biber, po ukusu
  • 1/2 kašike ulja
  • 1/2 srednjeg luka, isečenog na kockice
  • 4 mlada luka, iseckana
  • 3 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
  • 1 kašičica svežeg rendanog đumbira
  • 700 g kuvanog smeđeg pirinča
  • 300 g graška, odmrznutog
  • 60 g šargarepe, odmrznute
  • 3 1/2 kašike sojinog sosa
Zašto je korisno da jedete integralni pirinač?

Integralni pirinač više nego duplo bogatiji vlaknima u odnosu na beli pirinač. Bogat je vitaminom B, sadrži mangan, fosfor, gvožđe, magnezijum i selen.

Recept za rizi-bizi sa integralnim pirinčem:

Kako biste pripremili pirinač na ovaj način, prvo u činiji umutite jaja i začinite prstohvatom soli i bibera. Zagrejte duboki tiganj sa malo ulja na jakoj vatri. Dodajte jaja i brzo umutite. Kada su jaja pržena, izvadite ih iz tiganja i ostavite sa strane.

Pustite da se tiganj zagreje. Dodajte ulje i pržite beli luk i bele delove mladog luka 30 sekundi, dodajte crni luk i đumbir i pržite još 1 minut dok ne zamiriše.

Umešajte pirinač, grašak i šargarepu i dobro promešajte, pa pržite oko 5 minuta. Sipajte soja sos, promešajte i pržite 1 minut, dodajte jaja i iseckane zelene delove mladog luka, pržite 30 sekundi, sklonite sa vatre i odmah servirajte. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i začinjeni rižoto sa tunjevinom.

Pročitajte kako se pravi rižoto po italijanskom receptu

BONUS VIDEO

Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom

 StvarUkusa