Sastojci:

  • 900 g patlidžana, isečenog na krugove debljine 1 cm
  • maslinovo ulje
  • 1 kašika soli
  • 1 veliki crni luk, grubo iseckan
  • 1/2 kašičice mešanih začina
  • 400 g seckanog paradajza
  • 360 g iseckane pečene piletine
  • 80 g sitno iseckanog svežeg peršuna
  • 240 g grčkog jogurta
  • 160 g kačkavalja
Zašto je korisno jesti plavi patlidžan?

Plavi patlidžan ima antioksidativna svojstva, antiinflamatorna svojstva i obezbeđuje dnevne potrebe organizma za manganom. Sadrži i folate, kao i vitamin B, kalijum i vatim C i K. Sadrži i vlakna, te je dobar za rad probavnog sistema.

Recept za pileću musaku sa patlidžanom:

Kako biste napravili ovu musaku, prvo zagrejte rernu na 220°C. Podmažite posudu za pečenje dubine 6 cm. Stavite patlidžan na pleh. Posolite. Ostavite sa strane 15 minuta. Isperite hladnom vodom. Osušite papirnim ubrusom.

Zagrejte tiganj na jakoj vatri. Poprskajte patlidžan sa obe strane uljem. Pržite ga u serijama, 3 do 4 minuta sa svake strane ili dok ne porumeni, pa prebacite na tanjir.

Poprskajte tiganj uljem. Smanjite vatru na srednju. Dodajte luk i pržite, mešajući, 3 do 4 minuta ili dok ne omekša. Dodajte začine. Pržite 1 minut ili dok ne zamiriše. Dodajte paradajz. Pržite, mešajući, 2 do 3 minuta ili dok se ne zgusne. Dodajte piletinu i peršun, pa promešajte da se sjedine.

Poređajte polovinu patlidžana u pripremljenu posudu. Pospite smesom od piletine, pa rasporedite preostali patlidžan. Prelijte jogurtom, pospite sirom i pecite 20 minuta ili dok ne porumeni. Ostavite da odstoji 5 minuta. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i musaku po receptu italijanske bake.

Pročitajte kako se pravi musaka sa patlidžanom i šampinjonima

BONUS VIDEO

Lažna musaka sa bundevom Izvor: Lažna musaka sa bundevom

StvarUkusa