Sastojci:

  • 400 g pirinča
  • 120 g neslanog putera, podeljeno
  • 1 ½ l goveđeg bujona
  • 3 kašike goveđe srži
  • 1 luk, tanko naseckan
  • 1 kašičica karija u prahu
  • 180 ml suvog belog vina
  • so po ukusu
  • 360 g rendanog parmezana
Zašto je korisno jesti pirinač?

Pirinač je vrlo bogat vlaknima, pa stimuliše pražnjenje creva i koristan je ukoliko vas muči opstipacija. Takođe je koristan za osetljiva creva, dok njegov skrob olakšava stanja kod dijareje.

Recept za rižoto na italijanski način:

Kako biste napravili rižoto, rastopite polovinu putera u tiganju na laganoj vatri. Dinstajte luk i goveđu srž na puteru oko 10 minuta. Kada je luk omekšao, izvadite luk i srž iz tiganja i ostavite na stranu.

Pržite pirinač u tiganju na srednjoj vatri 5 do 7 minuta, i stalno mešajte da se pirinač ne zalepi i ne zagori. Sipajte jednu kutlaču goveđeg bujona i nastavite da mešate dok se uglavnom ne upije.

Na isti način dolijte i mešajte još bujona kao i belog vina, dok pirinač ne postane skoro al dente. Umešajte kari, preostali puter i 180 g parmezana. Isključite vatru, pokrijte i ostavite da odstoji 4 ili 5 minuta.

Servirajte sa ostatkom parmezana posutim odozgo. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i rižoto od pirinča i crnog pasulja

Pročitajte i recept za rižoto sa graškom

BONUS VIDEO

Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom

StvarUkusa