Sastojci:

  • 2 kašike ulja
  • 1 veliki čen belog luka, sitno naseckan
  • 200 g pirinča
  • 60 ml belog vina
  • 600 ml vrele vode
  • so i biber
  • 70 g kukuruza
  • 70 g crvene paprike, narezane na kockice
  • 70 g rendanog kačkavalja
  • 10 do 12 listova bosiljka, sitno iseckanih
  • 2 kašike putera

Recept za lagani rižoto sa povrćem:

Za rižoto sa povrćem prvo proključajte lonac vode. Istovremeno, propržite beli luk i pirinač na ulju. U drugom loncu zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Kada se zagreje, dodajte beli luk i pržite dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Umešajte pirinač i pržite neprestano mešajući, 2-3 minuta.

Dodajte belo vino u pirinač i promešajte, pa nastavite da mešate neprestano. Posle minut-dva pirinač će upiti vino. Počnite da dodajete vodu, malo po malo. Sipajte prstohvat soli. Mešajte dok pirinač ne upije vodu. Dodajte još jednu šolju vrele vode i ponovite. Kada se druga šolja vode upije, ubacite kukuruz i crvenu papriku. Dodajte još jednu šolju vode i mešajte dok se tečnost ne upije. Ponovite sa još jednom šoljom vode i još jednim zdravim prstohvatom soli.

Kada je pirinač već al dente, umešajte zeleni luk i rendani kačkavalj. Kada se voda potpuno upije, dodajte još malo vode da rižoto bude rastresit. Umešajte bosiljak i puter i pospite biberom po ukusu. Kada se puter otopi, odmah servirajte. Možda ćete želeti da napravite i rižoto od ječma sa šampinjonima.

Pročitajte kako se pravi rižoto sa slaninom, jajima i sirom

BONUS VIDEO

TikTok/mad.eats Meksički pirinač

StvarUkusa