Sastojci:
- 2 kašike ulja
- 1 veliki čen belog luka, sitno naseckan
- 200 g pirinča
- 60 ml belog vina
- 600 ml vrele vode
- so i biber
- 70 g kukuruza
- 70 g crvene paprike, narezane na kockice
- 70 g rendanog kačkavalja
- 10 do 12 listova bosiljka, sitno iseckanih
- 2 kašike putera
Recept za lagani rižoto sa povrćem:
Za rižoto sa povrćem prvo proključajte lonac vode. Istovremeno, propržite beli luk i pirinač na ulju. U drugom loncu zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Kada se zagreje, dodajte beli luk i pržite dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Umešajte pirinač i pržite neprestano mešajući, 2-3 minuta.
Dodajte belo vino u pirinač i promešajte, pa nastavite da mešate neprestano. Posle minut-dva pirinač će upiti vino. Počnite da dodajete vodu, malo po malo. Sipajte prstohvat soli. Mešajte dok pirinač ne upije vodu. Dodajte još jednu šolju vrele vode i ponovite. Kada se druga šolja vode upije, ubacite kukuruz i crvenu papriku. Dodajte još jednu šolju vode i mešajte dok se tečnost ne upije. Ponovite sa još jednom šoljom vode i još jednim zdravim prstohvatom soli.
Kada je pirinač već al dente, umešajte zeleni luk i rendani kačkavalj. Kada se voda potpuno upije, dodajte još malo vode da rižoto bude rastresit. Umešajte bosiljak i puter i pospite biberom po ukusu. Kada se puter otopi, odmah servirajte. Možda ćete želeti da napravite i rižoto od ječma sa šampinjonima.
Pročitajte kako se pravi rižoto sa slaninom, jajima i sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem